ZDRAVSTVO

Pacijenti s ujedom krpelja zatrpali Hitnu pomoć

U posljednje vrijeme smo zatrpani takvim slučajevima, kaže Hanjalić

Ljekari u Hitnoj pomoći imaju pune ruke posla

Piše: A. NALO

12.6.2018

Zbog ujeda krpelja pomoć ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS prošlog mjeseca zatražilo je 548 pacijenata. S obzirom na to da dolaze vrućine i da se očekuje veći broj ovakvih intervencija, iz Hitne pomoći su odlučili reagirati i zatražiti pomoć Ministarstva zdravstva KS i Domova zdravlja. 

 Hirurška obrada  

- U posljednje vrijeme smo zatrpani pacijentima koji dolaze zbog uboda krpelja. Za njegovo vađenje potrebna je samo jedna pinceta koja može biti i plastična. I svaka ih zdravstvena ustanova ima. Za ovu intervenciju nije potrebna hirurška obrada, tako da to može uraditi bilo koji zdravstveni radnik u ambulanti ili domu zdravlja – kazala je za „Avaz“ Jasna Hanjalić. 

Prema njenim riječima, to ne znači da ova ustanova više neće primati ovakve pacijente. Naprotiv, kao i do sada to će raditi, ali poslije 20 sati.

- Danas (jučer, op. a.) smo imali pacijenta koji je zbog vađenja krpelja došao čak iz Gladnog Polja. Radi se o starijem čovjeku koji je morao prijeći toliki put da dođe do nas, a to je mogao obaviti u najbližoj ambulanti... – navela je Hanjalić.

Stalni nadzor 

Ona je pojasnila, da svaki ujed ovog insekta ne mora biti zarazan i nakon vađenja pacijenta samo treba staviti pod stalni zdravstveni nadzor.


 Rasteretiti službu 

Kako je istakla Hanjalić, u Hitnoj pomoći ne postoji hirurška služba, već sav posao rade ljekari opće prakse, urgentne, interne medicine...

- Mi ćemo preko noći uvijek primiti svakog pacijenta kao što primamo i one s glavoboljom. Nikoga nećemo vratiti kao što to ni do sada nismo radili. Ali da bismo malo rasteretili Službu morali smo posegnuti za ovom mjerom – ističe doktorica.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.