SARAJEVO

Još se traga za 60 Vogošćana: Ni za ovaj Bajram nismo sa svojim najmilijima

Veliki broj građana prisustvovao tužnom obilježavanju ( E. Muračević)

E. Muračević

16.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Simbolično pet do dvanaest u vogošćanskoj mjesnoj zajednici Semizovac je počeo ovogodišnji skup porodica nestalih općine Vogošća, s kojeg je upućen apel da im se pomogne u traženju njihovih najmilijih, koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. prinudno odvedeni u agresorske logore i u njima ubijeni ili odvedeni u nepoznatom pravcu.

Također, zatraženo je od nadležnih tužilaštava i sudova da procesuiraju one koji su na području ove općine tokom minulog rata činili zločine. Kako je istakla Ema Čekić, predsjednica Udruženja "Porodice nestalih općine Vogošća", kroz agresorske logore u Vogošći prošlo je oko 800 logoraša, od kojih je 400 ubijeno ili odvedeno u nepoznato.

- Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirana 231 ubijena osoba, a tijela još 60 Vogošćana nisu pronađena - rekla je Čekić. 

Također, nisu pronađeni posmrtni ostaci ni mnogih građana Ilijaša, Hadžića, Nahoreva, Sarajeva, Sokoca, Visokog, a koji su, zajedno s Vogošćanima, bili prinudno pritvoreni u agresorskim logorima u Vogošći. 

- Bajram je. Praznik u okviru kojeg bismo trebali biti sa svojima najmilijima, da se okupljamo, radujemo... Praznik je, a naša srca su ispunjena tugom jer, umjesto da smo s njima, tragamo za njihovom sudbinom - rekla je Čekić.

Osim Eme, o golgotama kroz koje su prolazili mještani ovog kraja prisutnima je govorio i Edin Smajić, načelnik općine Vogošća. On je u svom obraćanju istakao spremnost vezanu za nesebičnu pomoć lokalne zajednice udruženju u odvijanju procesa traženja nestalih.

Melina Alić, Berina Halilović, Nedžla Ibrahimović i Sajra Čekić, učenice Osnovne škole "Porodica efendije Ramić" iz Semizovca, pročitale su svoje literarne radove o temi "Nestali nisu zaboravljeni".

Nakon polaganja cvijeća na centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima ovog kraja, prisutni su s mosta na ulazu u naselje Svrake u rijeku Bosnu bacili ruže te tako pozvali sve one koji nešto znaju o sudbini njihovih najmilijih da im pomognu u traženju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.