NAŠA TEMA

Mario Nenadić: Od sitnih lopova i nasilnika želimo napraviti bolje ljude

Nenadić: Lakša djela

A. NALO

19.6.2018

Građani koji počine lakše krivično djelo i kojima prijeti kazna do godinu odlazak u zatvor mogu zamijeniti dobrovoljnim radom i to u trajanju od najmanje 10 do najviše 90 radnih dana, kazao je za „Dnevni avaz“ Mario Nenadić, ministar pravde i uprave KS.  

Radno vrijeme

- Krivična djela za koja se ta mjera izriče su najčešće krađe, nasilje u porodici, kao i kaznena djela u vezi s posjedovanjem i uživanjem opojnih sredstava. Od početka primjene ove alternativne sankcije resorno ministarstvo ima potpisane ugovore s preduzećima GRAS, „Park“, „Rad“, „Pokop“ i Terapijskom zajednicom Kampus Sarajevo. U ovim kompanijama i ustanovama osuđenici rade tokom sedmice onoliko koliko traje njihovo radno vrijeme – pojašnjava Nenadić.

Prema njegovim riječima, ova mjera pokazala se veoma učinkovitom i mnogi je u potpunosti izvrše i ispoštuju. Na ovaj način od njih se pokušava napraviti bolje ljude.

Nadležan sud  

Međutim, ima i onih koji to odbiju, o čemu se odmah obavijesti nadležni sud.

- Tada se radi zamjena rada za opće dobro na slobodi već izrečenom kaznom zatvora i to srazmjerno preostalom ili ukupno izrečenom vremenu trajanja kazne – ističe Nenadić.

U „Parku“ zadovoljni  

Portparol „Parka“ Aldijana Hamza u izjavi za naš list kaže da su oni od početka godine do sada imali četiri takva radnika.

- Oko 18. juna očekujemo još dvije takve osobe. Oni obično rade u našem rasadniku u Sokolović-Koloniji koji je zatvorenog tipa. I pod stalnim su nadzorom povjerenika resornog ministarstva. Mi smo zadovoljni njihovim radom i oni ispoštuju sve što je dogovoreno - ističe Hamza.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.