SAZNAJEMO

Na Bjelašnici danima ne rade četverosjed i šestosjed: Grom spržio žičare

Zbog ljudskog nemara sve je uništeno, kaže Selimović

U izgradnju savremenih žičara uloženi milioni

Piše: A. NALO

20.6.2018

Grom koji je prije dvije sedmice udario u instalacije, a koje nisu bile zaštićene zbog ljudskog nemara, uništio je četverosjed i šestosjed na Bjelašnici. Zbog toga je, navodno, nastala milionska šteta, a žičare više ne voze građane u panoramsko razgledanje olimpijske ljepotice, tvrdi to za „Dnevni avaz“ predsjednik Sindikata preduzeća ZOI '84 Rašid Selimović. 

Sigurnosne ploče 

- Osigurače i sigurnosne ploče uništio je grom. I dok se to ne zamijeni, žičare se nisu smjele uključivati i koristiti. Međutim, i pored tolikog oštećenja, one su po nečijem nalogu ponovo puštene u rad. No, naredni udar groma bio je koban za njih jer im je pregorio glavni modul u ormaru koji štiti elektroniku od bilo kakvog nevremena – kaže Selimović.

Prema njegovim riječima, na teren su izlazili i stručnjaci koji su utvrdili da se radi o ljudskom nemaru, tako da se u ovom slučaju ne može iskoristiti garancija.

- Kad su trebali, radnici nisu promijenili osigurače, a bili su to dužni uraditi. Tako sva je odgovornost na čelnim ljudima ZOI-ja predvođenim tadašnjim direktorom Midhatom Hubijarom, zatim odgovoran je i šef vertikalnog transporta... Oni su krivi za nastalu štetu – ističe Selimović.

 Ogromna šteta 


Selimović: Radile po nečijem nalogu

Ističe da su novčane štete ogromne jer ne rade žičare i ne služe svrsi i to sada u jeku ljetne sezone kada se očekuje najveća posjećenost na planinama.


 Novi direktor Alispahić upoznat s problemima  

S problemima na četverosjedu i šestosjedu upoznat je i novi direktor Nevres Alispahić koji je nekada radio u „Sarajevošumama“, a koji je naslijedio Hubijara nakon njegovog odlaska na čelo Turističke zajednice KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.