OBRAZOVANJE

Politika ugrožava rad tri škole!

Smatram da je ministar Elvir Kazazović ucijenjen i da ta ucjena direktno dolazi iz Općine Novi Grad, istakao Sivro

U OŠ ”Džemaludin Čaušević” ovih dana novi izbori

Piše: A. TABAK

21.6.2018

Novogradske osnovne škole „Umihana Čuvidina“, „Mehmedalija Mak Dizdar“ i „Džemaludin Čaušević“ još nisu dobile novog direktora, jer Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade te Općina Novi Grad ne žele podržati kandidate koje su izglasali roditelji i Sindikat.  

 Principijelan ministar

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, smatra da je resorni ministar Elvir Kazazović ucijenjen te da bi ucjena mogla doći direktno iz Općine Novi Grad.

- Da li je od načelnika Semira Efendića ili stranke koja tu vlada, ne zna se. Ali, evidentno je da žestoko politikantstvo Općine Novi Grad ugrožava rad ove tri škole. U prethodne tri godine ministar Kazazović bio je principijelan po pitanju izbora za direktora i uvijek je podržavao kandidata kojeg bi odabrali uposlenici i roditelji – rekao je Sivro.

Da se u ovim školama dešavaju stvari koje su protivne onome što zakon i pravilnik o načinu izbora i imenovanja direktora propisuju, mišljenja je i predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS Dijana Parla.

- Zaista se ne poštuje to da se odaberu ljudi, iako je sve pravično izabrano. Kantonalno vijeće na svakom od izbora bilo je prisutno i jasno je da nije bilo nikakvih propusta i da je sve urađeno u skladu sa zakonom – rekla je Parla.


Sivro: Ministar uvijek podržavao kandidata

Donijeti odluku

Dodaje da je nejasno zašto se ne ispoštuje procedura do kraja i zbog čega Školski odbor ne sjedne i ne donese odluku.  

- Predstavnici Općine i Ministarstva još nisu sjeli da kažu šta je u pitanju i da se vidi zašto se njima ne sviđa to što se sviđa Sindikatu i roditeljima. Oni očito neće da podrže nijednog kandidata kojeg su izglasali roditelji ili Sindikat - istakla je Parla.

Dodaje da je presmiješno što se za ovaj problem krivi Vijeće roditelja te da se u ovaj slučaj umiješala politika. 

Kako bismo saznali nešto više kontaktirali smo i ministra Kazazovića, koji nije htio komentirati ovu temu kazavši nam kratko da nema nikakvih informacija. 

Kazazović: Bez komentara

Građani dobivaju prijetnje

Kako „Avaz“ saznaje, najveći problem je u OŠ „Umihana Čuvidina“ gdje su već drugi put završeni izbori za direktora.  

- Roditelji i nastavnici već drugi put biraju direktora. Međutim, problem je što ta osoba nije SDA i što ona nije favorit načelnika Semira Efendića koji je rekao da će 100 puta ponoviti izbore ako treba dok se na mjesto direktora ne dovede njegov čovjek. Ljudi čak dobivaju prijetnje da će ostati bez posla te da će im djeca dobivati niže ocjene – rekao je naš izvor iz Vijeća roditelja KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.