ZOI '84

Žičare od udara 50 gromova ništa nije moglo zaštititi

Kako bi se izbjegle ovakve, ali i slične situacije, bit će ugrađen dodatni sistem zaštite

Zamjenski dijelovi bi već danas trebali stići na granicu

Piše: A. NALO

21.6.2018

Zamjena uništenih dijelova na šestosjedu i četverosjednu na Bjelašnici, a koji je grom spržio 8. juna, trebala bi početi sutra. Zamjenski dijelovi bi već danas trebali stići na granicu i čim prođu carinjenje, bit će nam dostavljeni, kazao je za „Avaz“ v. d. preduzeća ZOI '84 Nevres Alispahić. 

Važeća garancija

- Istina je da je grom 8. juna udario u instalacije. Ljudske krivice i greške nije bilo. Taj dan na olimpijskoj planini bilo je pravo nevrijeme i zabilježeno je čak i do 50 udara groma. Svima se ovakva situacija može desiti, ipak radi se o većoj sili. Garancija je još važeća, tako da ćemo to iskoristiti – rekao je Alispahić.

Prema njegovim riječima, kako bi se izbjegle ovakve, ali i slične situacije u budućnosti, pored postojećeg bit će urađen i ugrađen dodatni sistem zaštite.

 Besprijekoran rad

- To će se finansirati iz kase preduzeća ZOI '84. To ćemo uraditi u sklopu redovnog održavanja. Nama je u interesu da što prije otklonimo kvar i osposobimo žičare za panoramsko razgledanje planine. U narednom periodu očekujemo dobru posjećenost i dat ćemo sve od sebe da sve bude i radi besprijekorno – ističe Alispahić.


Alispahić: Otklanjanje kvarova prioritet

Vlada uložila 20 miliona KM

Ove žičare, inače, napravljene su i puštene u rad krajem prošle godine, a u njihovu gradnju Vlada KS uložila je blizu 20 miliona KM. Kapacitet šestosjeda je 1.800 osoba u jednom satu, a trasu prelazi za pet i po minuta.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.