SARAJEVO

Ana Babić posjetila Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Osigurati djeci adekvatnu zdravstvenu zaštitu

Fena

22.6.2018

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić (SBB) posjetila je danas JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, jer je nedavno Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost da ova bolnica formira pedijatrijsko odjeljenje na sekundarnom nivou.

- Pedijatrija bi, kako je planirano, imala kapacitet od 30 kreveta. Za to su potrebna znatna novčana sredstva, ali i zapošljavanje novog kadra. Nadam se da ćemo otvaranjem ovog odjeljenja osigurati djeci adekvatnu zdravstvenu zaštitu - rekao je direktor bolnice Zlatko Kravić te poručio da oni za to imaju hrabrosti, volje i znanja.

Predsjedavajuća Babić je upoznata s tim da je u proteklom periodu urađena kompletna rekonstrukcija operacionih sala, otvorena jedna u prizemlju, a u toku je izgradnja još jedne i na odjeljenju za bolesti uha, nosa i grla (ORL).

- Preuzeta je kompletna sekundarna zaštita na nivou Kantona Sarajevo te, što je i najvažnije, vraćeno je povjerenje građana u ovu ustanovu. Nabavili smo nove instrumente, četiri aparata za anesteziju i operacione stolove. Renovirali smo novi stub za laparoskopiju, laser za razbijanje kamenca u bubregu, lasere za operaciju hemoroida, fisura i fistula - naveo je direktor Kravić te najavio skori početak rada opservacijske sale.


Prema njegovim riječima, zahvaljujući Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo, kupili su magnet, CT, dvoglavu gama-kameru i trenutno se rade prostorije u koje bi se mogli smjestiti ovi aparati da bi do septembra bili u funkciji.

- Nadam se da ćemo do kraja godine dobiti akreditaciju ISO standarda, jer nam je cilj prilagoditi bolnicu potrebama invalidnih osoba - najavio je direktor Kravić te potcrtao da to podrazumijeva uvođenje staza za slijepe, „zvučne“ liftove, vodiče na Brajevoj azbuci.

Na sastanku je bilo riječi i o idejnom projektu za izgradnju objekta gerijatrije i palijativne medicine, za šta je neophodno osigurati oko 14 miliona KM.

Predsjedavajuća Babić i direktor Kravić obišli su i Centar za srce, koji se nalazi na desetom spratu bolnice. Opremljen je najsavremenijom tehnologijom u kojem rade vrhunski ljekari koji pružaju usluge u oblasti interventne kardiologije - kateterizacija srca, ali i kardiohirurgije djece i odraslih.

- Ovdje se nalaze moderne bolničke jednokrevetne i dvokrevetne sobe u kojima se, osim odraslih pacijenata, oporavljaju i tek operirane bebe - pojasnio je tokom obilaska dr. Sanko Pandur te dodao da ovdje dolaze građani iz Federacije BiH i RS.

Babić je istakla da su od njene posjete ovoj ustanovi početkom februara pa do danas ostvareni vidljivi pozitivni pomaci u funkcioniranju i radu.

- Tokom današnjeg obilaska najmodernijeg centra za srce u BiH uvjerila sam se da je i vama kao i meni u interesu da ova bolnica bude referentna, da bi našim sugrađanima pružala najkvalitetniju zdravstvenu uslugu - naglasila je ovom prilikom Babić - saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.