OBRAZOVANJE

Završeno polaganje eksterne mature u 67 škola, đacima bili teški testovi

Učenici ispred škole čekali polaganje mature

A. TABAK

24.6.2018

U 67 osnovnih škola u KS učenici devetih razreda završili se polaganje eksterne mature iz bosanskog jezika i književnosti, engleskog jezika i matematike. Naša ekipa posjetila je OŠ “Skender Kulenović“ na Dobrinji, gdje je završnom testiranju pristupilo skoro 90 učenika.  

 Početak testa

Pred polaganje završnog testa iz matematike u ponavljanju gradiva zatekli smo grupu učenika koji su s nestrpljenjem čekali početak testa.

Ajla Katana, učenica ove škole, požalila nam se na testiranje iz bosanskog jezika i književnosti, koje je, kako kaže, bilo veoma teško.

- Vježbala sam, ali nije bilo lako. Bilo je puno književnosti. Nisam zadovoljna. Dobila sam samo šest bodova. Što se tiče testa iz engleskog, prezadovoljna sam, ali ostaje još da vidimo rezultate - rekla je Katana.

Zavidan nivo

Direktor OŠ „Skender Kulenović“ Esat Terović imao je samo riječi hvale za svoje đake.

- Učenici su do sada pokazali adekvatno znanje shodno ocjenama koje imaju. Sve je na jednom zavidnom nivou. Kada je riječ o organizaciji eksterne mature, škola je izvršila sve potrebne pripreme, tako da sve protječe u najboljem redu. Komisija od šest članova je profesionalno i korektno odradila svoj zadatak - rekao je Terović.

Korektna organizacija  

Jedan od članova Komisije koja prati testiranje, profesor bosanskog jezika i književnosti Almir Gekić kaže da je zadovoljan kako rezultatima tako i znanjem učenika.

 

- Organizacija mature prošla je korektno, po pravilniku. Učenici su pripremljeni onako kako i treba za polaganje. Nije bilo nikakvih nepredviđenih situacija niti žalbi - rekao je Gekić.


Đaci na testiranju iz matematike

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.