KANTON SARAJEVO

Usvojen finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja u iznosu od 424.775.924 KM

A. T.

26.6.2018

Na današnjoj sjednici Skupštine KS poslanici su sa 22 glasa usvojili izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja koji je uvećan za 25 miliona maraka te sada iznosi oko 424.775.924 KM.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj istakla je da će od tih 25 miliona KM 10 miliona maraka biti usmjereno prema zdravstvenim ustanovama u svrhu isplate plaća svih zaposlenih po novim kolektivnim ugovorima koji su zaključeni u novembru prošle godine.

- To ne podrazumijeva samo plaće već i druge naknade koje su kolektivnim ugovorima povećane, a to su naknade po osnovu noćnog rada, dežurstva, isplata otpremnina za odlazak u penziju, isplata pomoći u slučaju teže bolesti i smrti zaposlenika ili člana porodice. Bilo je zaista nužno izdvojiti 10 miliona da bi se ti kolektivni ugovori mogli u cijelosti ispoštovati – rekla je Ademaj.

Dodaje da je predviđeno 4.250.000 KM za eventualno novo usklađivanje jer su pokrenuti pregovori s dva sindikata.

- Taj novac koji imamo na raspolaganju do kraja godine neće biti dovoljan da se udovolji svim njihovim zahtjevima jer su njihovi zahtjevi znatno veći. Mi ćemo pokušati da se oko toga dogovorimo i da se uklapamo u raspoloživa sredstva – kazala je Ademaj.

Ističe da su povećana sredstva u iznosu od 2.800.000 KM za ortopedska i druga medicinska pomagala.

- Povećane su stavke na lijekovima, prvenstveno na ovim programskim lijekovima. Kada je riječ o gotovim lijekovima, ne očekujemo neko povećanje iako je proširena lista lijekova. S obzirom na to da su smanjene cijene lijekove koje je objavila Agencija za lijekove prije 20 dana, i mi smo našu listu uskladili s tim novim cijenama – istakla je Ademaj.

Za troškove lijekova bit će izdvojeno 1,5 miliona maraka, dok je za liječenje u inozemstvu predviđeno 2.000.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.