OKRUGLI STO

Tržište poštanskih usluga u Bosni i Hercegovini - stanje i perspektive

Avaz.ba

26.6.2018

Okrugli sto pod nazivom „Tržište poštanskih usluga u Bosni i Hercegovini - stanje i perspektive“, čiji je organizator Agencija za poštanski promet Bosne i Hercegovine, održat će se sutra u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Povodom toga medijima će se obratiti i predstavnici Udruženja privatnih poštanskih operatera BiH.

Na okruglom stolu raspravljat će se o raznim segmentima koji su od velikog značaja za generalno funkcioniranje i unapređenje tržišta poštanskog prometa u BiH.

Između ostalog, spomenuti segmenti se odnose na: Poštivanje Zakona o poštama BiH odnosno poštivanje propisane cijene za kurirsku uslugu i djelovanje nelicenciranih davaoca poštanskih usluga.

Bit će govora i o usklađenosti Zakona u pogledu licenci.

Naime, Zakonom o poštama BiH su propisani opći uvjeti pružanja poštanskih usluga te ovlaštenja Agencije za poštanski promet BiH. Odredbama tog zakona određena je i minimalna tarifa za kurirsku uslugu, a koja iznosi 9,01 KM.

Nepoštivanjem navedene tarife korisnici i davaoci kurirskih usluga, osim što krše odredbe Zakona u pogledu propisane cijene za kurirsku uslugu, narušavaju i područje zone rezervirane samo za javne poštanske operatere, te krše Zakon o PDV-u, jer umanjena cijena povlači umanjen obračun PDV-a. Odredbama Zakona o poštama BiH su propisane sankcije za kršenje odnosno nepoštivanje minimalne tarife, a koje se kreću od 5.000 do 15.000 KM.

Zakon, također i propisuje ovlaštenja Agencije za poštanski promet BiH, a između ostalog, u ovlaštenja Agencije spada i izdavanja i oduzimanje licence za obavljanje kurirskih usluga. Kao jedan od ključnih problema na tržištu je postojanje firmi koje obavljaju ovu djelatnost, ali nemaju izdatu licencu od strane Agencije.

Trenutno, u Bosni i Hercegovini, samo 14 firmi - davaoca kurirskih usluga, posjeduje licencu i obavlja legalno ovu djelatnost. Problem koji se, također, direktno veže za licencu je neusklađenost zakona u entitetima, u pogledu licenci. Naime, svaki privatni operater u poštanskom saobraćaju mora posjedovati licencu za kurirsku uslugu i licencu javnog prijevoznika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.