SUSRETI

Stara raja došla iz cijelog svijeta

Zajednička fotografija ispred škole

Piše: F. MUSTAFIĆ

2.7.2018

Nakon punih 50 godina bivši učenici Druge gimnazije ponovo su sjeli u školske klupe. Njih 76 stiglo je iz svih krajeva naše zemlje, Evrope i svijeta kako bi obilježili 50. godišnjicu mature.

Proslava je održana u jednom sarajevskom restoranu, a sutradan su posjetili školu i evocirali uspomene na đačko doba. Susret nije mogao proći i bez posjete kafani „Šetalište“, u koju su dolazili kao gimnazijalci.

Ljepša vremena

Ova generacija izrodila je mnoge univerzitetske profesore, likovne umjetnike, uspješne privrednike, ljekare, advokate, direktore... Među njima je i poznati sarajevski advokat i nekadašnji uspješni košarkaš Mlade Bosne i Željezničara Nedim Dobojlić.


Evocirali uspomene na školske dane

- Susret s prijateljima uvijek budi lijepe uspomene, pa je tako bilo i ovaj put. Pozvano je bilo osam odjeljenja koja su 1968. maturirala, a, eto, uspjelo nas se odazvati 76. Prisjetili smo se tog vremena, mislim da je tada sve bilo nekako ljepše, imali smo mnogo poštovanja prema nastavnicima, ali i bili mnogo samostalniji od nekih današnjih generacija – kazao nam je Dobojlić.

Zbog ogromne ljubavi prema košarci, Dobojlić sa svojom generacijom nije putovao na maturalnu ekskurziju.

- Tokom gimnazijskih dana, meni su sport i košarka bili sve. Putovao sam, igrao za prvi tim... Ipak, uz Drugu gimnaziju i prijatelje vežu me samo lijepe uspomene – rekao je Dobojlić.

Uspješni ljudi

Godišnjici mature prisustvovao je i Avdo Serdarević, koji je kazao da je ponosan na činjenicu da se redovno sastaju.

- Sastajemo se svakih pet godina i ovi susreti mnogo nam znače. Bili smo neobična generacija. U školu smo išli kada je bivša država krenula ka prosperitetu, kada su nam se otvarale granice... Danas smo skoro svi u penziji, postali smo uspješni ljudi, rasuli se po cijelom svijetu, a prijateljstvo nismo zaboravili – kaže Serdarević, koji je radni vijek proveo kao profesor, pa se šali da nikad nije uspio izaći iz školskih klupa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.