NOVITETI

Kanton Sarajevo objavio registar imenovanih osoba, više nije tajna ko je, kada i gdje zaposlen

Screenshot

Avaz.ba

2.7.2018

Registar više od 3.000 osoba, imenovanih u više od 300 organa rukovođenja, upravljanja i nadzora Kantona Sarajevo, od danas je javno dostupan.

Uspostavljen zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, a na prijedlog i inicijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo. 

Ideja o uspostavi registra, prema uzoru na zemlje regiona, kao i standarde EU, proistekla je iz potrebe da se, u cilju većeg stepena transparentnosti i zaštite javnog interesa, kao temelja istinske opredijeljenosti za borbu protiv korupcije, na jednom mjestu objedine podaci o imenovanim osobama u institucije kojima je osnivač Kanton Sarajevo, a radi lakšeg praćenja i pravovremenog reagiranja.

Osnovni motiv za uspostavu registra je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, sprečavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u vršenju javnih funkcija, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti i transparentnosti u vršenju javnih funkcija, kao i poboljšanja koordinacije i prevencije u borbi protiv korupcije.

Projekt je podržala i omogućila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Registar možete pretraživati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.