SARAJEVO

Kanton Sarajevo objavio Registar imenovanih lica u KS

S današnje pres-konferencije

A. T.

2.7.2018

Kanton Sarajevo je prvi koji je danas javno objavio Registar imenovanih lica na prijedlog i inicijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS, uz veliku pomoć i podršku Zavoda za informatiku i statistiku.  

Sarajevski kanton se odlučio na ovaj potez nakon što se već pet godina u FBiH, pa ni u KS ne primjenjuje Zakon o sukobu interesa.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS Erduan Kafedžić kazao je da moramo početi s jednakom, čak i većom pažnjom tretirati sredstva za rad koja su nam dostupna kao državnim službenicima kao što tretiramo naša lična, privatna dobra kući.

- Vic da po makadamu najbolje vozi službeni auto je najslikovitiji prikaz našeg kolektivnog odnosa i svijesti prema javnom dobru. Kada postanemo svjesni da su javni interes i javno dobro iznad našeg privatnog interesa, tada ćemo kao društvo napraviti značajan iskorak – rekao je Kafedžić. 

On je istaknuo da su postojali brojni otpori uspostavi Registra, najčešće uz opravdanje da se mora poštovati institut privatnosti i zaštite ličnih podataka.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce) kazao je da su s ponosom pružali podršku ovom projektu koji ima za cilj sprečavanje sukoba interesa i korupcije u bh. institucijama.

- Kada postanete javni zvaničnik, tada lični interes zamijenite javnim interesom. Propust da se to učini predstavlja temeljni uzrok neetičnog ponašanja u javnom sektoru. Čak i utisak da se radi o sukobu interesa nanosi štetu ugledu institucija. Ponuditi transparentan uvid u potencijalni sukob interesa je od ključne važnosti za ostvarenje djelotvorne uprave kao i onoga što dolazi s njom - ekonomski razvoji, politička stabilnost i javna administracija koja djeluje u korist građana. To je ono što je motiviralo nas kada je u pitanju Misija OSCE-a – rekao je Berton.

Prema riječima šefice Ureda komisije za odlučivanje o sukobu interesa Danke Polovine-Mandić, ovaj registar neće biti samo od koristi KS već cijeloj Federaciji BiH.

- Kanton Sarajevo je prvi koji je odlučio da poduzme nešto na ovom polju transparentnosti rada i podizanja svijesti o tome šta se od zvaničnika očekuje dok obavljaju tu funkciju. Ključni faktor je u preventivnoj borbi protiv korupcije. Vjerujem da je KS imao velikih problema tokom uspostave ovog registra zato što javni zvaničnici imaju pogrešnu percepciju da je Zakon o sukobu interesa usmjeren direktno protiv njih. Radi se o zakonu koji treba da im pomogne i štiti njihov integritet i pomaže u izgradnji javnog imidža - rekla je Polovina-Mandić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.