NAŠA TEMA

Epidemiolog Šefik Pašagić upozorava: Zmija ima po cijelom Sarajevu, kiša ih je istjerala vani

A. NALO

3.7.2018

Građani koji su posljednjih dana šetali uz korito rijeke Miljacke mogli su vidjeti zmije kako se sunčaju na zelenim i kamenim ogradama. Takav prizor izazvao je paniku kod brojnih Sarajlija i gostiju. Iz njihovih legla su ih, kako za „Avaz“ kaže epidemiolog i direktor firme „Sanitacija“ Šefik Pašagić, istjerali kiša i niže temperature koje nisu karakteristične za ovo doba godine. 

 Očistiti obale

- Skrovišta su im puna vode, zato bježe vani. Prema dojavama građana, ima ih u svim dijelovima grada. Javljaju nam se sa Soukbunara, Baščaršije, Ilidže, iz Hotonja... Ljudi su u strahu da se radi o otrovnicama. O ovom problemu sam prije tri mjeseca razgovarao s gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Smatramo da se zbog toga treba otrovima tretirati područje od Drvenije do Novog Grada. Mislim da se radi o potezu koji je dug oko 20 kilometara, a bile bi pokrivene obje strane riječnog korita – ističe Pašagić.

Prema njegovim riječima, i područje Trebevića treba tretirati jer su tamo, također, viđene najezde zmija.

- Prezentirali smo te projekte Skaki. To bi sve koštalo oko 40.000 KM. Međutim, kad je on čuo o kojoj se cifri radi, on se odlučio da neka druga firma uradi taj posao za nešto više od 5.000 KM. Međutim, odgovorno tvrdim da samo mi imamo američki preparat koji je najefikasniji – rekao je Pašagić.  

Bačen novac  

Nakon što se područje time tretira, kaže on, zmije se neće pojaviti za oko šest mjeseci. No, iz Grada nisu imali sluha za to. Prema Pašagićevim riječima, lani je bila ista situacije i uzalud je bačen novac jer su firme radile s hlorom i sredstvima koja nikad neće otjerati životinje i gmizavce.  


„Parkovci“ nemaju problema 

Aldijana Hamza, portparol preduzeća „Park“, u izjavi za naš list kaže da njihovi radnici na terenu koji održavaju ne viđaju zmije. „Prkovci“ najviše radi u urbanim dijelovima grada, dodaje ona, i te površine nisu podobno mjesto za gmizavce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.