OBRAZOVANJE

Kazazović: I Općina Novi Grad vrši pritisak na mene

Prešutio je ministar Kazazović zahtjev od Vijeća roditelja u kojem su izričito tražili od njega da se omogući svim roditeljima da glasaju, rekao Sivro

Vijeće roditelja traži da se direktori u tri novogradske škole imenuju što prije

A. TABAK

3.7.2018

Nakon pisanja našeg lista da imenovanje direktora u tri osnovne novogradske škole koči Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade te Općina Novi Grad, ministar Elvir Kazazović kazao je za “Dnevni avaz” da na njega pritisak vrše kako Općina Novi Grad s načelnikom Semirom Efendićem na čelu tako i Vijeće roditelja te Sindikat osnovnog obrazovanja.

Traže rješenja

- Sivro i nastavnici prave pritisak na mene da dam njima glas, a isto to radi i lokalna zajednica, odnosno Općina. Svi prave pritisak jer hoće svog kandidata za direktora – rekao je Kazazović.

Ističe da trenutno traže zajednička rješenja kako se više ne bi ponavljali konkursi u školama “Džemaludin Čaušević”, “Mehmedalija Mak Dizdar” i “Umihana Čuvidina”.

- Ne znam šta će se desiti. Trebam vidjeti izvještaj s tih izbora, kako je sve prošlo. Problem u ovim školama je taj što osoba koja je kandidat za direktora ne može da dobije podršku tri strane – rekao je Kazazović.

Dodaje da je prethodnih godina, kada je bio drugačiji način izbora direktora, podržavao stav i Sindikata i roditelja.

- Roditelji su tada glasali pojedinačno, sada nije tako. Pojedinci, tačnije predstavnici Vijeća roditelja, sada iznose stavove roditelja bez prethodne saglasnosti roditelja – rekao je Kazazović.

S druge strane, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro tvrdi da oni ne vrše pritisak na ministra.

Način izbora 

- Nigdje u Pravilniku koji je donio ministar nije propisano da neko iz Vijeća roditelja mora konsultirati svakog roditelja posebno. Ministar je već trebao tražiti izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i ponovo vratiti da svi roditelji mogu glasati. Mi nemamo nikakav problem u Sindikatu i podržat ćemo da roditelji kažu na koji način žele izbore. Prešutio je Kazazović zahtjev od Vijeća roditelja u kojem su izričito tražili od njega da se omogući svim roditeljima da glasaju – rekao je Sivro.

Tražili smo stav i Općine Novi Grad, ali iz ove institucije nisu odgovorili na naš pismeni upit niti na telefonske pozive.

 Parla: Tražimo da se ova saga riješi 

Predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS Dijana Parla kazala je da su zamolili Kazazovića da se ova saga konačno riješi te da ni na kakav način ne utječu na ministra za kojeg kandidata će glasati.

- Ne vidimo razlog da na njega iko može vršiti pritisak, niti treba, on je zdravog razuma i može donijeti tu odluku. Ne apeliramo ni na kakva imena, a ja lično ne znam nijednog kandidata kojeg su roditelji izabrali. Mi ne ulazimo u politike, stojimo samo iza toga da je u interesu djece da se što prije izaberu direktori – rekla je Parla.


Kazazović: Ne znam šta će se desiti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.