Hoće li Medonja, bik Habiba Bjelića iz Olova, zadržati titulu višestrukog pobjednika Čevljanovića?

Velika korida bit će održana 29. jula

Hoće li Medonja, bik Habiba Bjelića iz Olova, zadržati titulu višestrukog pobjednika Čevljanovića?

Na Čevljanskom polju u nedjelju, 29. jula, bit će održana 71. tradicionalna korida na kojoj se dugi nekoliko godina okupi više od 50.000 posjetilaca. Čevljanska korida već godinama se smatra feštom godine za široke narodne mase, a tako će biti i 29. jula, kaže Besim Gljiva, predsjednik Organizacionog odbora ove tradicionalne manifestacije.

– Tradicija se nastavlja. I ove godine Čevljansko polje, na radost brojnih Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona, bit će domaćin najveće koride na Balkanu. Pripreme za najbolju borbu bikova idu prema planu. Program Čevljanske koride je manje ili više ustaljen, a od ove godine bit će bogatiji i za veliki šahovski turnir. Na Čevljansko polje stižu vrhunski šahisti iz regiona, očekujemo ih između 500 i 800, a turnir će biti održan 28. jula. Ujedno, turnir ovakve vrste prvi put će biti održan na prostoru bivše Jugoslavije – kaže Besim Gljiva.

Alfa i omega Čevljanske koride ističe da su vodili računa i o svim ostalim sadržajima, jer je ova manifestacija daleko više od borbe bikova.

- I ove godine posjetioci će moći uživati u različitim sadržajima i disciplinama. Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od sadržaja. Na ovaj način pokušavamo sačuvati našu tradiciju. Tu će biti i veliki broj šatora s različitim vrstama muzike, a moći će se dobro pojesti i popiti, ali i kupiti. U centralnom muzičkom dijelu programa nastupit će pobjednici popularnog muzičkog šoua „Nikad nije kasno“ - Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković - Kale Dijamant - nastavlja Gljiva.

Nadalje, ističe da je iz godine u godinu sve teže osigurati sredstva za održavanje koride.

- Imamo određene sponzore kao što su "BH Telecom", "Sarajevska pivara", "FIS Vitez", bez čije podrške ne bi mogli organizirati najveću koridu na Balkanu. Tu je i Federalna televizija kao medijski partner, ali i veliki broj portala koji prepoznaju značaj Čevljanske koride i podržavaju nas afirmativnim tekstovima.

Ova manifestacija mnogo košta, jer se, između ostalog, održava na privatnom zemljištu i gdje vlasnici dobivaju naknade. Nadamo se da će nas u budućnosti pratiti i određena kantonalna, kao federalna i državna ministarstva. Ove godine smo poslali zahtjev za finansijsku pomoć Federalnom ministarstvu sporta i kulture i nadamo se pozitivnom odgovoru. Nadamo se da će pojedinci u vlasti prepoznati značaj Čevljanske koride. U Republici Srpskoj svi podržavaju Grmečku koridu, i očekujemo da će tako biti i u FBiH kada je u pitanju naša korida – govori Besim.

Čevljanska korida je olimpijada u borbi bikova i na njoj učestvuju samo najbolji bikovi iz BiH.

- Na najveću koridu na Balkanu stižu bikovi Ive Ilića iz Ilijaša, Mujage Selmana iz Krajine, Atifa Smajića iz Viteza, Habiba Bjelića Habibića iz Olova, čiji Medonja je višestruki pobjednik Čevljanovića u srednjoj kategoriji... Prilikom odabira bikova pokušavamo to organizirati da oni dolaze iz svih dijelova BiH. Čevljanovići su uvijek bili i ostali Bosna i Hercegovina u malom. Mi smo najbolji bosanski lonac.

Ono čime se ponosimo je da smo jedna, možda i jedina, multietnička manifestacija na kojoj nema nikakvih nacionalnih obilježja i nikada nismo imali incidenata – kaže na kraju Besim.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH