UNSA

Zabranjuju se mini suknje, majice na bretele, papuče, tetovaže, pirsing, visoke potpetice...

Studenti više neće moći na predavanja dolaziti neprimjereno odjeveni

F. MUSTAFIĆ

7.7.2018

Studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA), ali i drugih visokoškolskih ustanova na području KS, više neće moći na predavanja i ispite dolaziti oskudno i neprimjereno odjeveni. To je propisano novim Kodeksom ponašanja i oblačenja na UNSA-i, a koje propisuje i novi Zakon o visokom obrazovanju koji je donesen prošle godine.

Šminka i nakit

Studentima, ali i ostalom univerzitetskom osoblju, nalaže se takozvani poslovno-ležerni stil odijevanja, koji podrazumijeva da odjeća mora pokrivati stomak i leđa. Zabranjuju se majice na bretele, prozirna i tijesna odjeća, mini suknje, šorcevi, bermude i trenerke. Također, zabranjeno je na fakultete dolaziti u papučama, natikačama i cipelama izrazito visokih potpetica.

Novi kodeks studenticama skreće pažnju da ne nose napadnu šminku i nakit, tetovaže, pirsing..., dok se muškarcima, također, zabranjuju pirsing, tetovaže i odjeća bez rukava.  


Početi kažnjavati


Studentica druge godine Elektrotehničkog fakulteta Azra Kevrić podržava ove prijedloge. Smatra da je dosta studenata do sada na fakultete dolazilo neprimjereno obučeno.


- Propisi su trebali biti i ranije doneseni. Zaista je neprimjereno u jednu javnu obrazovnu instituciju dolaziti u papučama, šorcu ili majici na bretele. Podržavam novi kodeks i nadam se da će ga studenti poštovati – kazala je Kevrić.


Studentica Minela Mujezinović, također, podržava Kodeks.


- Na ovaj način više ćemo poštovati profesore, asistente i sve druge uposlene na fakultetima. Ovo je državni univerzitet i pravila moraju postojati. Drago mi je i da se Kodeks odnosi i na profesore – rekla je Mujezinović.


Sedina Šečibović s Fakulteta političkih nauka smatra da se novi propisi na svim fakultetima neće poštovati.


- Mnoge moje kolegice na nastavu dolaze neprimjereno odjevene. Mislim da će tako biti i dalje, sve dok se takvi ne počnu kažnjavati – kazala je Šečibović.

 

Zabranjeni mobiteli

- Studenti su dužni da na predavanja i vježbe dolaze redovno bez kašnjenja propisno odjeveni. Tokom nastave studentima nije dozvoljeno upotrebljavati mobitele – navodi se u Kodeksu, koji također obavezuje studente da se nastavnom osoblju isključivo obraćaju sa „vi“ - navodi se u Kodeksu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.