BIH

"Zada Pharmaceuticals" lijekovi za hipertenziju s ''valsartanom'' se ne nalaze na listi spornih lijekova

Ilustracija

Avaz.ba

9.7.2018

Lijek "valsartan" za povišeni pritisak domaćeg proizvođača lijekova ''Zada Pharmaceuticals''  ne nalazi se na listi Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALIMSBiH), čije je povlačenje naloženo od Agencije. 

Agencija je na osnovu odluke Evropske agencije za lijekove (EMA) i nacionalnih nadležnih tijela zemalja EU zaduženih za lijekove donijela odluku i naložila svim nosiocima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet lijekova koji sadrže aktivnu supstancu „valsartan“ proizvođača "Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd." da obustave daljnju isporuku lijeka na tržište Bosne i Hercegovine te da povuku sve serije lijekove koji su već puštene na tržište. 

Lijek za hipertenziju ''Zada Pharmaceuticals'' i dalje jedan od rijetkih koji uspješno rješavaju ovaj medicinski problem kod oboljelih

U "Zada Pharmaceuticals" s ponosom naglašavaju da su u potpunosti usmjereni prema bosanskohercegovačkim građanima te da je u skladu s tim definirana i poslovna filozofija koja se temelji na kvaliteti i sigurnosti korisnika proizvoda. O kvalitativnim učincima proizvoda svjedoče i brojni korisnici proizvoda.  

Odgovornosti u pristupu proizvodnji lijekova, kao i dokumentirana sljedivost kvalitete supstanci za lijekove, kao i svih faza u proizvodnji osiguravaju maksimalnu sigurnost i kvalitetu.

- Sve supstance koje se nabavljaju, kao i svi naši proizvodi imaju sva deklarirana ljekovita svojstva zadata po strogim propisima EU - izjavila je mr.ph.spec. Alma Salkić, zamjenica izvršnog direktora za proizvodnju i razvoj, i naglasila da „Zada Pharmaceuticals'' u svojim laboratorijima kontrolira svako pakovanje sirovine koju uveze i provodi punu kontrolu kvaliteta.

Svjesni odgovornosti i obaveza da na tržište plasiraju samo kvalitetne lijekove, u svim fazama proizvodnje primjenjuju se stroga pravila kontrole kvalitete. Sve procesi se dokumentiraju, a auditi i atesti su transparentni i dostupni kontroli.

- Najveći izazov i najveća odgovornost je očuvati ljudsko zdravlje i liječiti čovjeka. Farmaceutska industrija se suočava s velikim stepenom rizika svakodnevno i farmaceutski proizvođači obavljaju izuzetno kompleksna istraživanja, sofisticirana testiranja i rad u skladu sa strogim zahtjevima dobre proizvođačke prakse - naglasila je mr.ph.spec. Salkić i poručila u ime zaposlenih u "Zada Pharmaceuticals: 

“Mi smo bosanskohercegovačka kompanija, naši uposleni, njihove porodice, naši prijatelji, poznanici i sugrađani koriste naše proizvode i mi smo svjesni potrebe za kontinuiranom kontrolom kvalitete i ispravnosti i svjesni smo odgovornosti koju imamo.“


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.