PROJEKTI

Zavod počeo otkup zemljišta na trasi Prve transverzale

Kako su radile vlasti na čelu sa SDA dokazuje činjenica da za izgradnju saobraćajnice, ne da nije otvoreno nijedno gradilište, nego nisu riješeni ni imovinskopravni odnosi

Prva transverzala: U toku je proces harmonizacije katastarske općine na sudu

S. MUHIĆ

12.7.2018

Zavod za izgradnju KS raspisao je nedavno poziv vlasnicima zemljišta na trasi Prve transverzale da se jave kako bi bila izvršena eksproprijacija za izgradnju jedne od najvažnijih saobraćajnica koja bi trebala povezati centar grada s Vogošćom. Zavod je, inače, prvi put osigurao inicijalnih 5.000.000 maraka za eksproprijaciju zemljišta, a, osim toga, u te svrhe stavio je i kompletan stambeni fond kojim raspolaže.  

 Katastarska općina

To je jučer za „Dnevni avaz“ potvrdio i direktor Zavoda Mirza Hulusić, dodajući da su počeli proces eksproprijacije na katastarskim česticama za koje se sigurno zna da se nalaze u tom obuhvatu.

- U toku je proces harmonizacije te katastarske općine na sudu. Zbog toga na Općinskom vijeću Centar ne možemo pokrenuti proceduru proglašavanja javnog dobra na cijelom tom lokalitetu jer imovinskopravni odnosi nisu harmonizirani. No, bez obzira na to, mi smo odlučili da idemo u otkup onih katastarskih čestica za koje nedvojbeno znamo da su harmonizirane – naglasio je Hulusić.

Projekt izgradnje Prve transverzale kantonalne vlasti najavljuju decenijama, a intenzivno posljednjih 11 godina. A, kako su radile vlasti na čelu sa SDA dokazuje činjenica da za izgradnju ove saobraćajnice, koja bi trebala riješiti saobraćajne gužve u gradu, ne da nije otvoreno nijedno gradilište, nego nisu riješeni ni imovinskopravni odnosi.

Prvi konkretni potezi dešavaju se upravo sada i to nakon što je došao novi rukovodilac  Zavoda.


Izdvojiti novac

- Ukoliko se bude išlo na otkup zemljišta na cjelokupnoj dionici, do tunela Kobilja Glava treba nam oko 30 miliona KM. Očekujemo da će Vlada naredne godine imati razumijevanje da za ovaj projekt izdvoji novac u budžetu kako bi se stekli uvjeti za početak izgradnje. Bilo bi dobro kada bi se planirala i sredstva za eksproprijaciju na dionici od tunela do Jošaničke petlje – kazao je Hulusić.


 Depo GRAS-a državni 

Hulusić je kazao da se na trasi Prve transverzale nalazi i državno zemljište na kojem je trenutno smješten depo preduzeća GRAS. Ukoliko bude spremnosti u Skupštini KS, ističe, to zemljište, budući da je državno, Zavod ne bi trebao ni otplaćivati. To bi znatno reduciralo troškove.




Hulusić: Planirati novac

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.