SARAJEVO

Studenti protiv kodeksa o ponašanju i oblačenju: Jednoumnici nam neće nametati diskriminirajuća pravila

Javna rasprava održana u prostorijama Fakulteta političkih nauka: Jasan stav studenata

F. MUSTAFIĆ - N. PROSJANOVIĆ

14.7.2018

Studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu (UNSA) protiv su nametnutog Nacrta kodeksa ponašanja i oblačenja na fakultetima i smatraju ga šovinističkim, seksističkim i fašističkim. Kazano je ovo na jučerašnjoj javnoj raspravi koja je održana u prostorijama Fakulteta političkih nauka (FPN), a nakon što se nedavno u formi nacrta našao ovaj kodeks kojim se studentima zabranjuje da na fakultete dolaze u majicama na bretele, visokim potpeticama, da imaju tetovažu, pirsing, šminku...  

 Poraz demokratije

Profesorica FPN-a Nermina Mujagić kazala je da bi se ovim Kodeksom samo degradirao Univerzitet.

- Postavljamo pitanje, šta je ovdje umno, šta je čovječije? Ako pogledate, ovaj nacrt je napisan na jedan vrlo čudan način, jer su istovremeno pomiješani zakonski propisi, norme, obligaciono pravo... Kodeks unaprijed smatra studente i profesore krivim – kazala je Mujagić.

Student Filozofskog fakulteta Amar Zeljković nosi pirsing i ima tetovažu. Smatra da ovakav kodeks ne smije biti usvojen.

- To bi bio poraz demokratije i slobode govora. Mislim da naši fakulteti imaju mnogo više problema od toga šta neko treba da obuče i kakav da dođe na predavanja. To nema nigdje u Evropi. A ako i usvoje ove prijedloge, ne plašim se i neću skinuti pirsing - rekao je Zeljković.

S njim se slaže i Emina Mušlija sa FPN-a. Smatra da je kodeks apsurdan te da se njim narušavaju osnovna ljudska prava i sloboda izbora svakog pojedinca.

- Studenti sami trebaju imati slobodu šta da obuku. Svi znamo šta je pristojno, a šta nije. Problem našeg univerziteta je kvalitet obrazovanja, a ne kvalitet odijevanja studenata – smatra ona.

 Konkretna korist

Studenti su tokom javne rasprave postavili pitanje pokušava li se novim kodeksom pomjeriti UNSA makar jedno mjesto na rang-listi univerziteta u svijetu te zbog čega Senat sluša jednoumnog Harisa Zahiragića, kojem je ovo predizborni potez.

- Pitali smo naše studente s Filozofskog fakulteta slažu li se s nametnutim pravilima. Gotovo svi bili su protiv. Apsurdno je o čemu mi, ustvari, pričamo ovih dana, kada studenti imaju brojne probleme koje niko ne rješava – kaže Jasmina Mujezin s ovog fakulteta.

Da je kodeks diskriminirajući smatra i studentica Ševala Kurspahić, kojoj nije jasno na koji način će on pomoći Univerzitetu i kakvih konkretnih koristi od njega imaju studenti.

 Protiv i na Elektrotehnici  

Studenti i profesori Elektrotehničkog fakulteta također su jučer jednoglasno odbacili Nacrt kodeksa, smatrajući ga diskriminatornim, neutemeljenim, neprofesionalnim... Svoj stav poslali su Senatu UNSA-e koji će na sljedećoj sjednici raspravljati o ovom spornom dokumentu. Ranije su istog stava bili i na Filozofskom fakultetu.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.