SARAJEVO

Ministrica Zilha Ademaj: Sindikati ne žele razgovarati zajedno i ne mogu se dogovoriti

S današnje press konferencije

D. B.

16.7.2018

Nakon polusatnog štrajka upozorenja zdravstvenih radnika, čiji je organizator Sindikat radnika u zdravstvu, ministrica zdravstva Zilha Ademaj održala je pres-konferenciju u zgradi Vlade Kantona. Radnici u zdravstvu tvrde kako je veliki nesrazmjer glavnih sestara s doktorima koji su dobili povećanje.  

- U više navrata se govorilo o tome. Najveći problem je u tome što Sindikat radnika zdravstva i Sindikat doktora medicine i stomatologije ne žele razgovarati zajedno i ne mogu se dogovoriti. Pokušali smo te pregovore objediniti, ali nisu bili saglasni tako da smo pristupili odvojenim pregovorima. Sindikat radnika u zdravstvu je nezadovoljan ponajviše razlikom između svojih plaća i plaća doktora medicine i stomatologije - kazala je Ademaj.

Prema zahtjevima i jednih i drugih, ukupna sredstva na godišnjem nivou bi bila oko 26 miliona KM, što znači 13 miliona na polugodišnjem nivou, dok su na raspolaganju 4.250.000 KM na polugodišnjem nivou.

- U okviru sredstava dozvoljavamo da se dogovaramo i da se plaće povećavaju. Naravno, ne možemo mi sva sredstva koja se u zdravstvu ostvarena usmjeravati isključivo na plaće, već i na povećanje drugih troškova – potvrdila je ministrica Ademaj.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.