SRAMOTNO

Dok Grad i općine podijele nadležnosti, prođe ljeto: Korito Miljacke zaraslo u travu i šiblje!

Travu pored Miljacke niko ne kosi ( A. Durgut)

F. MUSTAFIĆ - N. PROSJANOVIĆ

16.7.2018

Jedan od simbola grada, rijeka Miljacka, svakog ljeta zaraste u visoku travu i šiblje, što predstavlja pravo ruglo. Tokom ljetnih mjeseci, kada je vegetacija najizraženija, nadležnost za održavanje korita rijeke dijele Gradska uprava i općine Stari Grad, Centar i Novi Grad, pa se tako dočeka i kraj ljeta, a trava ne bude nijednom pokošena.  

 Zmije i štakori

Iz Gradske uprave često se pravdaju da nemaju dovoljno novca za košenje trave, pa onda civilne zaštite općina, svaka pojedinačno, pošalju radnike da urede korito.

Miljacka je trenutno zarasla travom i drugom vegetacijom koja je u pojedinim dijelovima grada nabujala i izrasla iznad visine korita. Najkritičnija je situacija pored Vilsonovog šetališta.

Sugrađanka Semra Avdić kaže da su najodgovornije općinske službe, koje ništa ne rade kako bi se Miljacki vratio stari sjaj.

- Plašimo se zmija, štakora i raznih zaraza. Sve je zaraslo i zaista ružno izgleda, iako se radi o centru grada. Odgovorna su i komunalna preduzeća, ali najodgovorniji su grad i općine – smatra Avdić.

I Nadira Berbić smatra da se što hitnije trava pored Miljacke treba pokositi. Kaže da često šeta Vilsonovim te da je primijetila da je korito zaraslo.

Uključiti građane 

- Nadležni su trebali ovo riješiti ranije zbog obilnih kiša. Sredstva moraju pronaći da se korito i trava očiste kako bi građani mogli slobodno uživati u zelenilu - kazala je Berbić.

Nadira Pašić kazala nam je da bi se i građani mogli uključiti kako bi se ovaj problem što prije riješio.

- Ako nemaju dovoljno ljudstva, uvijek se mogu organizirati razne akcije. Kao zdravstveni radnik, plašim se zaraza, najviše zbog djece. Tu su se pojavili i štakori. Nadležnima poručujem da pokrenu neku akciju, jer je ovo zaista pravo ruglo zbog kojeg nam se smiju i turisti – istakla je Pašić.

Apeliraju i vijećnici  

I vijećnici Gradskog vijeća na nekoliko posljednjih sjednica tražili su da se Gradska uprava više uključi kako bi se ovaj problem riješio. Tražili su da se uređenje Miljacke trajno riješi. I vijećnici u Starom Gradu i Centru također su postavljali pitanja i pokretali inicijative za uređenje korita Miljacke.  

Najkritičnije pored Vilsonovog šetališta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.