PIJACE

Sarajlije voće i povrće najviše kupuju na komad

Slaba posjećenost pijace na Ciglanama

N. PROSJANOVIĆ

17.7.2018

Na gradskim pijacama ovih dana je raznovrsna ponuda voća i povrća. Najviše je sezonskih proizvoda, a cijene variraju. Ekipa “Avaza” obišla je jučer neke od pijaca. Prilično su prazne pa smo tako i na Ciglanama zatekli mali broj kupaca, ali je i trgovaca sve manje.

Vremenski uvjeti

Kako kažu trgovci, cijene variraju zavisno od godišnjeg doba, vremenskih uvjeta i stanja na tržištu. Vansezonska roba uvijek je skuplja, a sezonska jeftinija.

Što se tiče voća, najjeftinija i najtraženija je lubenica, koja košta 60 feninga, a najskuplje su borovnice, čija je cijena 7 KM, te kajsije i crna kupina, koja je 4 KM.

Od povrća, trenutno je najjeftiniji krastavac, koji košta marku, te paradajz od 2 do 3 KM. Kilogram mladog krompira je 1 KM, a luk, cvekla i mrkva su 2 KM, dok su tikvice i paprike od 2 do 3,5 KM.

Trgovkinja Merima Čorbo kaže kako pamti i bolje dane te da je sve manje kupaca, za šta su uzrok, kako navodi, niska primanja i penzije.

- Mušterije i dalje najviše kupuju na komad. Takvo stanje je najviše zbog niskih plaća i penzija - kazala je Čorbo.

Stalni kupac

Munira Tahirović stalni je kupac na pijacama, a kaže da joj cijene nisu baš pristupačne s obzirom na to da je penzioner.

- Kupujem samo sezonsko voće, jer je najjeftinije. Ostalo sebi mogu priuštiti u skladu sa primanjima – kaže Tahirović.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.