BIH

Ministar Nenadić sa saradnicima posjetio Udruženje gluhih i nagluhih osoba KS

M.Ž

Avaz.ba

17.7.2018

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa saradnicama Indirom Šulović i Azrom Šahinagić posjetio je danas Udruženje gluhih i nagluhih osoba KS.

Na sastanku sa predsjednicom i sekretarom Udruženja Mirsadom Muratović i Jadrankom Sidro, te njihovim saradnicama Jasminkom Proho i Teom Sidro, razgovarao je o primjeni državnog zakona o upotrebi znakovnog jezika, a kojim, kako je istaknuto, nije na jasan način riješeno pitanje certificiranja tumača znakovnog jezika u BiH.

U smislu primjene ovog zakona, kao i navedenog pitanja, ministar Nenadić je predstavnicama Udruženja predložio da zatraže mišljenje od državnih i federalnih institucija, a u kojima se nalaze registri tumača i vještaka.

Ovom prilikom je razgovarano i o angažmanu tumača znakovnog jezika u programu JP TVSA.

Kako je naveo ministar Nenadić, koordinirane aktivnosti Ministarstva i Udruženja, a prema inicijativama zastupnika u Skupštini KS, rezultirale su prijedlogom menadžmenta TVSA da se sjednice Skupštine ubuduće prevode na znakovni jezik u formi jedne posebne emisije posvećene gluhim i nagluhim osobama koja će se emitirati u večernjim satima. Najavio je da će detalji biti konkretizirani na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima ove medijske kuće. Dodao je i "da je menadžment TVSA iznašao operativne mogućnosti da se svakog dana u terminu 16.45 sati emitiraju 10-minutne vijesti u programu za ovu kategoriju našeg stanovništva".

Zbog podrške navednim rješenjima, kao i radu Udruženja generalno, njegove predstavnice uručile su zahvalnice ministru Nenadiću i uposlenicima Ministarstva.

Ministar je istakao da Ministarstvo pravde i uprave ostvaruje dobru saradnju sa ovim udruženjem te je pozvao njegove predstavnike da se i ubuduće obrate za svaku vrstu pomoći i podrške koje im on lično kao i uposlenici mogu pružiti u skladu sa svojim nadležnostima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.