SARAJEVO

Ministar Kurić posjetio građevinske radove u okviru projekta „Kultura pripada i meni“

Avaz.ba

Foto: Druga faza projekta “Kultura pripada i meni”


Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić danas je posjetio Pozorište mladih, gdje su u toku građevinski radovi druge faze projekta “Kultura pripada i meni”, pokrenutom potpisivanjem Memoranduma o saradnji Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo s Udruženjem “Život s Down sindromom FBiH” i Pozorištem mladih u martu ove godine.  

Ministra Kurića su s radovima upoznale direktorica Lejla Panjeta i predsjednica Udruženja Sevdija Kujović. Završetkom radova početkom avgusta ove godine Pozorište mladih u Sarajevu će postati prvo certificirano pozorište za osobe s invaliditetom, ne samo u BiH nego i u regionu.

Ovim povodom ministar Mirvad Kurić naglasio je da kulturni radnici trebaju zajednički raditi na uklanjanju svih prepreka koje mogu sprečavati naše sugrađane da ravnopravno s ostalima koriste kulturne i sportske sadržaje. - Drago mi je da pozorišna djelatnost ide u ovom smjeru, te sam siguran da će inkluzivni projekt “Kultura pripada i meni” scensku umjetnost osloboditi prepreka i da će time biti dostupna svima.

Predsjednica Udruženja Sevdija Kujović zahvalila je Ministarstvu kulture i sporta KS i rekla da bez finansijske i svake druge podrške Ministarstva ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati. Također, zahvalila je i Ambasadi Švicarske u BiH, donatoru projekta. - Vrlo smo ponosni na ovaj projekt koji se provodi uz saradnju sa Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom KS, jer se prvi put, na sveobuhvatan način, pristupilo uklanjanju barijera jedne javne ustanove, sa kojom se susreću osobe sa invaliditetom. Nadam se da će ovaj projekt potaknuti i druge javne ustanove, ne samo kulture, da primijene ovaj model i postanu pristupačni za sve građane - kazala je Kujović.

- Prilagođenje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizualno-komunikacijskom, audio-informativnom i infrastrukturalnom pogledu u sklopu ovog projekta od iznimnog je značaja za kulturu općenito. Zahvaljujem ministru Kuriću na uloženim naporima i inicijativi za realizaciju ovog projekta. U Pozorištu mladih radi se i tokom godišnjih odmora kako bi Velika sala bila spremna za početak nove sezone, te kako bi dočekali novu publiku, za čije potrebe će pozorište biti prilagođeno. Kultura ne treba poznavati granice ili ograničenja, a mi se trudimo da ih u potpunosti izbrišemo u estetskom diskursu kao i infrastrukturnom pogledu - istakla je ovom prilikom prof. dr. Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

NA VRH

Podijeli članak na