Sjednica Gradskog vijeća KS

Šuhret Fazlić: Zbog migrantske krize na proteste u Sarajevo dolazimo 26. jula

Avaz.ba
17.07.2018 16:12

Foto: Arhiv

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da zbog migrantske krize u ovom gradu 26. jula budu održani protesti u Sarajevu.

- Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo - rekao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, na protestima će biti ponovljeni zahtjevi vlasti i građana Bihaća da Ministarstvo sigurnosti BiH radi svoj posao u skladu sa Zakonom o azilu.

- Zatražit ćemo od Ministarstva sigurnosti da vode računa o migrantima, da ih smjeste u neki centar i da se zaustavi dolazak novih migranata - dodao je Fazlić.

On je naveo da je danas više od 150 ilegalnih migranata, koji su boravili u napuštenom objektu Doma penzionera u Bihaću, izmješteno u Đački dom, koji je određen za privremeni prihvatni centar.

- Ne znam tačan broj izmještenih migranata, to zna policija koja je asistirala u njihovom izmještanju - rekao je Fazlić.

Ranije je najavljeno da će na proteste u Sarajevo doći predstavnici lokalne vlasti i stanovnika.

Prema ranijim najavama, migrantske porodice, a prije svega žene i djeca, trebale bi  biti smještene u hotel "Sedra" u općini Cazin.

Općina Bosanski Petrovac odbacila je namjeru premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Roščića da u ovoj općini, na lokaciji Medeno Polje, bude uređeno prihvatilište za smještaj migranata.

NA VRH