SARAJEVO

FPN UNSA: "TVSA se ne bi dovodila u poziciju da se izvinjava da nije dopustila politički pritisak i instrumentalizaciju"

Avaz.ba

20.7.2018

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu napisao je saopćenje za javnost povodom spornog priloga emitovanog na TVSA u kojem su studenti na Univerzitetu u Sarajevu, bez zaštite identiteta, otvoreno prozvani za neprikladno odijevanje. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Po primitku saopćenja TVSA i očitovanja o emisiji BH dnevnik od 18.7.2018., Fakultet političkih nauka želi naglasiti da je čin slanja saopćenja moralan, no i dalje kao visokoobrazovna institucija koja obrazuje, između ostalog i novinare, imamo potrebu još jednom oštro osuditi neetičan, neprofesionalan pristup Bh. dnevnika prema učesnicima Javne rasprave, koji našim studentima može poslužiti kao primjer kako se krše svi etički principi i postulati profesije.  

Označavanje učesnika diskusije i komentiranje njihovog odijevanja upravo je metoda protiv koje se borimo kritikujući postojeći nacrt kodeksa, metoda represije, diskreditacije, diskriminacije i poziva na linč. Smatramo apsolutno neprihvatljivim i skandaloznim ovakvo djelovanje televizije koju svojim sredstvima plaćaju građani i građanke Kantona Sarajevo, uključujući i one koje je TVSA na ovako prizeman, neljudski i neprofesionalan način etiketirala u prilogu. Stoga, uz zahvalnost svim akterima javne scene u BiH koji su reagovali na spornu emisiju, tražimo i osobno izvinjenje kako voditeljice Bh. dnevnika, tako i urednika emisije i direktora TVSA. 

Cijeneći spremnost Programskog kolegija TVSA da uputi izvinjenje nastavnicima, saradnicima i studentima FPN, moramo još jednom naglasiti da kao institucija koja gotovo pola stoljeća obrazuje novinare, smatramo doista skandaloznim da se određeni novinari privileguju na način da Kolegij nema nikakvog uticaja na govor mržnje koji šire. Pozdravljamo činjenicu da će TVSA reagovati prema uredniku Bh. dnevnika, ali nam se čini i važnim napomenuti da se TVSA uopće ne bi dovodila u poziciju da se izvinjava da nije dopustila politički pritisak i instrumentalizaciju manifestiranu kroz neupitnost pojedinih novinara bliskih centrima moći.

Vrata Fakulteta političkih nauka su uvijek bila otvorena za sve novinare, kao i za sve one koji imaju nešto reći na javnim događajima koje uvijek organizujemo u duhu pluralizma mišljenja i ideja. Nakon ovog priloga svaki nastavnik i suradnik ima sve razloge da prema TVSA primjeni princip silentio stampa. Smatramo da kao akademska institucija imamo puno pravo da ne sudjelujemo u predizbornoj političkoj instrumentalizaciji i manipulaciji medija, a čemu je ovaj Bh. dnevnik najbolji primjer.  

Još jednom zahvaljujemo svim kolegama i kolegicama iz akademske i društvene zajednice na podršci, kako Javnoj raspravi, tako i Fakultetu u naporima da sačuvamo akademski dignitet, neovisnost i slobodoumnost.

Sarajevo, 20.07.2018. 

Nastavnici i saradnici Fakulteta političkih nauka " - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.