SARAJEVO

Jusuf Redžo iz Vogošće u svojoj bašti uzgojio tikvu težu od 50 kilograma

Džinovska tikva ( E. Muračević)

E. Muračević

21.7.2018

- Nisam poljoprivedni proizvođač, kaže Jusuf Redžo iz Vogošće kojeg smo zatekli u njegovoj bašti, na iznajmljenom prostoru „Gračanin polja“, gdje uzgaja različite kulture poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivredom se bavi iz hobija posljednje dvije godne i ovaj posao mu predstavlja pravi odmor za dušu. 

 - Mrkva, peršin, celer, buranija, kukuruz, paprika, paradajz..., samo su neke od kultura oko kojih „ubijam“ svoje slobodno vrijeme i mogu reći da mi je žao što se ovim poslom nisam počeo baviti ranije. Uglavnom sve ovo uzgajam za vlastite potrebe a ponešto darujem prijateljima i poznanicma koji ne vjeruju da to uzgajam u svojoj bašti - rekao nam je Ređo. 

 - Ono što me posebno iznenađuje jeste to da sve kulture koje ovdje uzgajam imaju nešto što ih izdvaja od drugih. Sve su većih dimenzija nego li u baštama mojih komšija. Zvuči nevjerovatno ali u mojoj bašti rastu džinovske tikve. Jedna od njih je već dostigla težinu od 50 kilograma, a uz nju rastu i druge koje prijete da je dostignu u težini. Ko zna koliko će težiti do jeseni jer one i dalje rastu. Možda neka od njih dostigne težinu koja je može uvesti u Ginisovu knjigu rekorda. No, ne razmišljam o tome. Činim sve da im ih uzgajam onako kako treba i ma koliku težinu da dostignu davat će mi povoda da se malo hvalim kao što to čine moji prijatelji u svojim „ribarskim“ i „lovačkim“ pričama - za kraj nam je ispričao Ređo.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.