PRIZNANJA Škola fudbala „Respekt“ u Beču

Osvojile pehar i medalje, ali najvažnije je bilo druženje

Ml. D.
22.07.2018 23:12

Foto: Učesnice Ženskog nogometnog festivala iz ŠF „Respekt“

Škola fudbala „Respekt“, jedinstvena po onome što radi, dobila je još jedno priznanje.

Naime, učestvovali su i predstavljali državu na Ženskom nogometnom festivalu u Beču.

Primarni cilj

Ovaj festival organizirala je Fairplay inicijativa, sa sjedištem u Beču. Učestvovalo je oko 100 djevojčica, iz Austrije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Primarni cilj je promocija tolerancije, antidiskriminacije i fer-pleja. To se dokazalo i na terenu.

- Osvojili smo pehar, i medalje, ali nama je to bilo u drugom planu. Promocija sporta, fudbala, kao nečega što briše razlike, ali ono najvažnije na čemu svi mi treneri radimo u „Respektu“, to su poštovanje, fer-plej i prihvaćenost. Ogromna je emocija gledati djevojčice na terenu, borbenost, ali i ogromno poštovanje prema saigračicama, kao i prijateljstvo. Kada smo krenuli kući, nakon tri dana poznanstava, djevojčice se u suzama rastajale. Onda vidite najveći uspjeh, i budete najponosniji na svijetu što ste dio nečega što se zove Škola fudbala „Respekt“ - rekao je Alen Alić, jedan od trenera.

Osim odigranog turnira, djevojčice su zajedno prošle radionice u okvir Fairplay inicijative, ali i sve zajedno, posljednju noć gledale finale Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Nema razlika

- Drago mi je što sam upoznala dosta djevojčica. Sa mnom u „Respektu“ treniraju sva djeca, bez razlika, tako da mi je drago što smo mi došle u Beč bez predrasuda. Sada vidimo značaj svega onoga čemu nas treneri uče. Bilo nam je važno da damo go, naravno, ali i pazile smo jedna na drugu. Jedva čekam sljedeći turnir - kazala je Lejla Hrustanpašić, kapitenka tima ŠF „Respekt“, koji je pokazao sjajan uspjeh u Beču.

Jedinstvena škola fudbala u svijetu

Definitivno je da će djevojčice pamtiti ovaj turnir. I sigurno jedva čekaju sljedeći. Jer, neki novi pehari i medalje, čekaju jedinstvenu školu fudbala u svijetu, Školu fudbala „Respekt“, rekao je Emir Hujdur, osnivač i direktor.

NA VRH