SARAJEVO

Ministar Kurić primio Holi Zardus, atašea za kulturu Ambasade SAD u BiH

Fena

23.7.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić primio je danas u prvu zvaničnu nastupnu posjetu Holi Zardus (Holly, atašea za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, njenu zamjenicu Elizabet Blumentah (Elizabeth Blumenthal) i Lejlu Pašović-Mustafić iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Kurić i Zardus razgovarali su o mogućnostima saradnje u realizaciji projekta Brodvejskog mjuzikla pod nazivom „25th Annual Putnam County Spelling Bee“ „25. takmičenje u spelovanju u okrugu Putnam), u kojem učestvuju mladi glumci i muzičari iz svih krajeva BiH zajedno s autorskim timom iz SAD.

Kurić je naveo da je u protekle dvije godine Ministarstvo kulture i sporta KS ostvarilo saradnju s institucijama kulture izvan Kantona i podržalo mnoge projekte iz oblasti kulture u drugim bh. gradovima.

- Zato nam je od velikog značaja da su u ovaj projekt, osim Akademije scenskih umjetnosti i Muzičke akademije u Sarajevu, uključene i Akademija dramskih umjetnosti u Banjoj Luci te Akademija dramskih umjetnosti u Tuzli - kazao je ministar Kurić.

Ataše Zardus je zahvalila ministru na prijemu te naglasila da ovakvi projekti i kulturna saradnja predstavljaju najbolje mostove između različitih kultura.

- Sinergija bh. mladih umjetnika i autorskog tima iz SAD simbol su dugogodišnjeg partnerstva, prijateljstva i bliske kulturne saradnje između naše dvije države. Namjera nam je da ovaj Brodvejski mjuzikl prikažemo širom Bosne i Hercegovine, i to u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini, Tuzli, Zenici i Jajcu - naglasila je Zardus, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.