PROTESTI

Ispred zgrade Loris i sinoć se okupile stotine građana: Stanari ne daju zelenilo!

Okupljeni građani zatražili od Općine da odmah prekine radove

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

26.7.2018

Stanari zgrade Loris u ulici Topal Osman-paše u općini Novo Sarajevo već dva dana uzastopno organiziraju mirne proteste kojima prisustvuje gotovo 200 ljudi. Okupili su se i sinoć ispred zgrade, gdje su od Općine i nadležnih zatražili da počnu rješavati njihove dugogodišnje probleme.  



Taksi stajalište privremeno izmješteno

Pješačka zona

Naime, stanari su nezadovoljni jer je ispred njihove zgrade planirana izgradnja parkinga, čime bi bila uništena zelena površina. Već su posječeni nekoliko stabala i živa ograda, a izgrađen je i prilazni put. Na sinoćnjim protestima bila je prisutna i policija, a niko iz Općine nije došao.   

- Preko biciklističke staze napravili su put kojim će se dolaziti na parking. Saznali smo i da Regulacionim planom izgradnja puta nije predviđena. To su nam potvrdili i u Mjesnoj zajednici – rekao nam je Dženan Alijagić, jedan od stanara.  

Stanarima je najviše zasmetao ignorantski odnos novosarajevske općine, koja se i ovaj put, kako kažu, oglušila na njihove probleme. Sumnjaju da se sve radi zbog buduće izgradnje podzemnih garaža i parkinga, iako su već nekoliko puta od nadležnih tražili da se sav prostor ispred zgrade proglasi pješačkom zonom.

Skupili potpise  

- Želimo da ih preduhitrimo i da se više ne desi da bez našeg znanja, kao što je bio slučaj s ovim pristupnim putem, išta više grade u našem dvorištu. 

Za asfaltiranje puta bila im je potrebna samo jedna noć, dok smo mi u međuvremenu skupili potpise svih stanara protiv gradnje. Sve se radi takvom brzinom da nemamo vremena da reagiramo – kazala nam je stanarka Suada Mustafić.   


Ukoliko problemi ne budu riješeni, stanari su najavili da će prisustvovati i sjednici Općinskog vijeća (OV) koja će biti održana 30. jula. Dok se to ne desi, planiraju da obiđu sve institucije i firme koje smatraju odgovornim za ovaj problem, kako bi se gradnja spriječila. Zatražili su i da ih primi načelnik Nedžad Koldžo (SDA), kako bi mu direktno skrenuli pažnju na probleme. Od načelnika će zatražiti da se postave stubovi i ivičnjaci koji će spriječiti ulazak vozila te da se izmjesti taksi stajalište. 

Sve dok ne riješe probleme, kako su nam kazali, svaki dan u 17 sati okupljat će se na istom mjestu.   

Općina: Saglasnost dalo Ministarstvo saobraćaja   

Iz Općine je jučer saopćeno da je u skladu sa zahtjevom stanara o obustavi izgradnje priključka iz ulice Topal Osman-paše na teren poslana komisija koja će iznijeti svoje zaključke. Tvrde da je saglasnost za izgradnju priključka izdalo Ministarstvo saobraćaja KS na zahtjev investitora Direkcije za puteve. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.