PROBLEMI

Trogodišnja agonija mještana Reljeva u Sarajevu: Ne žele azil za pse u Domu kulture!

Psi se svakodnevno dovoze u azil u Reljevu ( M. Kadrić)

Piše: A. TABAK

27.7.2018

Nekadašnji Dom kulture u naselju Reljevo u sarajevskoj općini Novi Grad pretvoren je u azil za napuštene pse, koji je svega nekoliko metara udaljen od kuća. Riječ je o higijenskom servisu koji je formirala Općina Novi Grad i na upravljanje ga povjerila preduzeću „Lokom“. 

Pisali peticiju

Ogorčeni mještani već treću godinu prinuđeni su živjeti u smradu koji se širi ovim dijelom naselja te podnositi buku koju stvaraju psi. Kažu nam da su se obraćali za pomoć na mnoge adrese kako bi se servis izmjestio iz naselja, ali bezuspješno. 

Mještanin Sanin Ajanović navodi da su se žalili više puta, pisali peticije, obraćali se MUP-u, Općini Novi Grad, inspekciji, ali da još niko nije poduzeo nikakve mjere.


Prozori zazidani kako se psi ne bi vidjeli

- Nekad je tu bila i škola. Planirana je i gradnja sportske sale, igrališta, ali od toga nema ništa, jer sada je tu azil za pse. Djeci su oduzeta sva prava. U Domu kulture napraviti azil za pse, ne znam kakav je to um smislio. Mještani više ne mogu živjeti ovdje od smrada. Načelnik je dolazio, pitali smo ga kako riješiti ovaj problem, ali on nam je rekao da je to njihov objekt i da ga ne može niko izmjestiti iz naselja – priča Ajanović.

Dodaje da u ovo prihvatilište svakog dana pristižu psi lutalice koje, prema njegovom saznanju, zaposlenici servisa uspavljuju.

Kavezi i injekcije

- Kako je bilo prije tri godine, tako je i sada. Životinje su ugrožene, ne hrane ih dobro, zlostavljaju ih. Sad su smješteni u jedan dio koji je zazidan i tu se nalaze kavezi koje sam lično vidio. Svakodnevno ovdje dođu dva do tri auta u kojima su napušteni psi. Smjeste ih u boksove, gdje im daju injekcije. Ja se slažem s tim da se psi maknu s ulica, ali ne na ovakav način. To je likvidacija – tvrdi Ajanović.

Bez odobrenja Ureda za veterinarstvo

Da je azil u Reljevu nelegalno napravljen, smatra i advokat i lokalni aktivista Zaim Poturović.

- Zatečen sam ovakvim stanjem. U našem gradu nema zakonito oformljenog azila za pse. Nisu doneseni određeni pravilnici i gdje god da u Sarajevu postoji azil, on nije dobio odobrenje Ureda za veterinarstvo, tako da je sve to nezakonito. U ovom slučaju načelnik Novog Grada krši zakon, jer on je domaćin i bez njega se ništa ne može uraditi – kaže Poturović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.