RAZGOVOR

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj za "Avaz": Spremna sam na dogovor, za plaće dajemo još 4.250.000 KM

Ademaj: Sindikati imaju različite zahtjeve

Piše: F. MUSTAFIĆ

28.7.2018

Nakon što su sindikati zdravstva prije nekoliko dana održali štrajk upozorenja, zahtijevajući od Vlade KS povećanja plaća i poštivanje ranije potpisanih kolektivnih ugovora, Ministarstvo zdravstva, sa Zilhom Ademaj (SBB) na čelu, poduzelo je prve korake kako bi se ispunili svi realni zahtjevi Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata radnika u zdravstvu koji su i organizirali polusatni štrajk upozorenja.   

Kolektivni ugovor

Prema riječima ministrice Ademaj, najveći problem je taj što sindikati imaju različite zahtjeve koje je teško ispuniti bez njihovog dogovora.

- Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu traže povećanje plaća, ali i smanjenje razlike u plaćama između medicinskih sestara i doktora, do koje je došlo potpisivanjem kolektivnog ugovora s doktorima medicine i stomatologije za ovu godinu – kazala je Ademaj.

Ona je istakla kako je do sada bilo teško postići dogovor, ali ipak vjeruje da će naći zajednički jezik.

- Budući da u dosadašnjim pregovorima s oba sindikata nije u potpunosti postignuta saglasnost, Vlada je donijela odluku da imenuje mirovno vijeće i za jedan i za drugi sindikat, kako bi krenuli u postupak mirenja. Vjerujem da će se u postupku mirenja naći kompromis i da će se što prije promijeniti kolektivni ugovori kako bi ih počeli primjenjivati do isteka roka važenja postojećih ugovora u novembru – rekla je Ademaj.

Mirovno vijeće

Ministrica kaže da nezadovoljnim medicinarima neće davati lažna obećanja.

- Nije pošteno davati obećanja koja se neće moći ispoštovati. To bi bilo nekorektno prema svim radnicima u zdravstvu, da im se nakon nekog perioda odobrena prava ukidaju – istakla je ona.

Što se tiče mirovnog vijeća, Ademaj kaže da u njegovom radu neće učestvovati, ali da će sa sindikalistima pokušati razgovarati.

- Ministarstvo je osiguralo još 4.250.000 KM namijenjenih za povećanje plaća u zdravstvu do kraja ove godine. Ali, ako se nađe prostora za eventualne preraspodjele u postojećem finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja, nemam ništa protiv da se usmjere i na povećanje plaća. Ključ ipak leži u Zavodu, jer oni izdvajaju sredstva za plaće i finansiranje cjelokupnog zdravstva – dodala je Ademaj.

Štrajk ništa ne donosi  

- Prostora za povećanja plaća ima, ali treba se naći neka razumna mjera kako ne bismo došli u situaciju da to građani negativno osjete na dobivanju zdravstvene usluge. Pacijenti ne smiju trpjeti ništa, jer zdravstveni sistem i postoji kako bi bio njima na usluzi. Potrebno je da osiguramo jedan stalni trend povećanja u skladu sa sredstvima koja imamo. U tom pogledu podržavam sindikate i očekujem neko kompromisno rješenje. Moramo znati da nam štrajk ništa ne donosi, a najviše ispaštaju građani, odnosno pacijenti – dodala je Ademaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.