Medicinskom fakultetu u Sarajevu i dekanesi Semri Čavaljugi izrečene kazne od 36.000 KM

Agencije
01.08.2018 13:58

Foto: Arhiv

Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) od 1. novembra 2017. godine do 15. jula 2018. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu izvršio je 37 inspekcijskih nadzora, od čega 23 usmjerena i 14 kontrolnih.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su donijeli sedam rješenja, jedan zaključak te izdali 12 prekršajnih naloga u iznosu od 36.000 KM. Njih desetak se odnosilo na okolnosti konkursa za izbor u zvanja. Fakultet se oglušio i na jasne smjernice Ministarstva obrazovanja KS.

Novčane sankcije fakultetu su izrečene zbog utvrđenih nepravilnosti i počinjenih prekršaja kažnjivih po članovima 172., 173. i 174. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Stanje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu zakompliciralo se prvo smjenom dekanese Almire Hadžović-Džuvo u junu 2017. godine koja je, optuživali su s fakulteta, dirigirana s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na čijem je čelu Sebija Izetbegović. 

Samo nekoliko mjeseci fakultet je vodila Amela Željo-Kulenović, koju je suspendirao rektor UNSA-e Rifat Škrijelj u novembru 2017. godine. Vrlo brzo za novu dekanesu je izabrana Semra Čavaljuga, a inspekcijski nadzori su učestali zbog brojnih nezakonitosti na tom fakultetu.

Iz Nastavno-naučnog vijeća i nastavnog procesa početkom godine isključeni su brojni ljekari među kojima su profesori, vanredni profesori i docenti. Svi oni su ranije napustili KCUS, a nakon što je na čelo najveće bolnice u BiH došla Izetbegović.

Isključeni profesori i docenti podnijeli su tužbe, a zasigurno je da najveću štetu trpe Medicinski fakultet i studenti.

Iz nastavnog procesa su potpuno isključeni profesori Ismet Gavrankapetanović, Rusmir Mesihović, Faris Gavrankapetanović, kao i nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent Reuf Karabeg i Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija Ašimi, Naser Nabil i još niz drugih.

Profesori i opozicione političke partije pozivaju rektora UNSA-e Rifata Škrijelja da zaustavi kršenje Zakona o visokom obrazovanju KS.

NA VRH