SARAJEVO

Medicinskom fakultetu u Sarajevu i dekanesi Semri Čavaljugi izrečene kazne od 36.000 KM

Arhiv

Agencije

1.8.2018

Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) od 1. novembra 2017. godine do 15. jula 2018. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu izvršio je 37 inspekcijskih nadzora, od čega 23 usmjerena i 14 kontrolnih.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su donijeli sedam rješenja, jedan zaključak te izdali 12 prekršajnih naloga u iznosu od 36.000 KM. Njih desetak se odnosilo na okolnosti konkursa za izbor u zvanja. Fakultet se oglušio i na jasne smjernice Ministarstva obrazovanja KS.

Novčane sankcije fakultetu su izrečene zbog utvrđenih nepravilnosti i počinjenih prekršaja kažnjivih po članovima 172., 173. i 174. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Stanje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu zakompliciralo se prvo smjenom dekanese Almire Hadžović-Džuvo u junu 2017. godine koja je, optuživali su s fakulteta, dirigirana s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na čijem je čelu Sebija Izetbegović. 

Samo nekoliko mjeseci fakultet je vodila Amela Željo-Kulenović, koju je suspendirao rektor UNSA-e Rifat Škrijelj u novembru 2017. godine. Vrlo brzo za novu dekanesu je izabrana Semra Čavaljuga, a inspekcijski nadzori su učestali zbog brojnih nezakonitosti na tom fakultetu.

Iz Nastavno-naučnog vijeća i nastavnog procesa početkom godine isključeni su brojni ljekari među kojima su profesori, vanredni profesori i docenti. Svi oni su ranije napustili KCUS, a nakon što je na čelo najveće bolnice u BiH došla Izetbegović.

Isključeni profesori i docenti podnijeli su tužbe, a zasigurno je da najveću štetu trpe Medicinski fakultet i studenti.

Iz nastavnog procesa su potpuno isključeni profesori Ismet Gavrankapetanović, Rusmir Mesihović, Faris Gavrankapetanović, kao i nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent Reuf Karabeg i Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija Ašimi, Naser Nabil i još niz drugih.

Profesori i opozicione političke partije pozivaju rektora UNSA-e Rifata Škrijelja da zaustavi kršenje Zakona o visokom obrazovanju KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.