SARAJEVO

Mještani Hrasnog Brda nezadovoljni pothodnicima: Želimo pješačke prijelaze

Hrasno Brdo: Kružni tok zbunjuje vozače ( A. Durgut)

A. TABAK

2.8.2018

Iako je izgradnja pothodnika u okviru Južne longitudinale u Hrasnom Brdu trebala biti završena prije tri dana, radovi još nisu privedeni kraju. Naša ekipa jučer je obišla gradilište na kružnom toku kod pekare „AS“, a na terenu smo zatekli mnogo radnika „Euroasfalta“, koji su čistili i uređivali pothodnike koji boji bi trebali olakšati prolaz pješacima kod brze novoizgrađene ceste.

Zbunjeni vozači

Tokom našeg boravka primijetili smo da brojni građani pretrčavaju cestu rizikujući da ih udari automobil. Također, novoizgrađeni kružni tok s nekoliko isključenja, dodatno zbunjuje vozače, pa se često desi da skrenu pogrešnim smjerom.

 Prema riječima šefa gradilišta Faruka Medoševića, svi radovi bi trebali uskoro biti završeni.

- Pothodnici bi trebali uskoro biti završeni, ostalo je još malo toga da se uradi. Međutim, radovi na ulici zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa morat će još sačekati. „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) trebali su izmjestiti cijevi, međutim, njihovi radnici još nisu dolazili – kazao je Medošević.

Ovakvo stanje najviše je razljutilo mještane Hrasnog Brda, koji nisu zadovoljni pothodnicima. Smatraju da su im trebali ostaviti pješačke prijelaze, kojih na kružnom toku sada nema.

 - Djecu je strah da noću ulaze u pothodnik. Trebalo je ostaviti pješački prijelaz. Mjesecima čekamo da konačno završe radove, a već sada vidimo da ima dosta nedostataka – kazao nam je Emir Gegaj, jedan od mještana.

Trolejbuska stanica

Njegov komšija Izet Tinjak kazao nam je da su ranije od Općine Novo Sarajevo zatražili da se pored pothodnika postave i pješački prijelaz i semafori, međutim, ništa nije učinjeno.

- Odmakli su nam i trolejbusku stanicu. Zaobilazimo i stotinjak metara samo da od pothodnika dođemo do stanice. Nikome ne bi trebalo smetati da se stanica vrati na mjesto gdje je i ranije bila. Problem nam predstavlja i to što su sporedni putevi ostali uski, pa se vozila ne mogu mimoići – smatra Tinjak.

Hitno riješiti probleme 

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo Edin Rovčanin u više navrata je ukazivao na ovaj problem. Kaže da su na ovoj lokaciji najviše ugroženi pješaci i da se hitno nešto mora poduzeti dok radovi nisu okončani.  

- Ukoliko pothodnik i bude u funkciji, s obzirom na lokalitet na kojem je smješten itekako su potrebni pješački prijelaz i semafor. Građani moraju ići iz jednog dijela naselja do pothodnika, a nakon toga i više od 300 metara do trolejbuske stanice, što je riskantno – rekao je Rovčani

Građani svakodenevno pretrčavaju saobraćajnicu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.