PROJEKTI

Hulusić: Nakon višedecenijskog čekanja počinje izgradnja Prve transverzale u Sarajevu

Arhiv

Avaz.ba

2.8.2018

Nakon višedecenijskog čekanja radovi na izgradnji Prve transverzale u Sarajevu konačno bi mogli početi, izjavio je nakon današnjeg obilaska ove trase Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

On je rekao da su već odobrena i inicijalna sredstva kako bi radovi započeli, a sve ostalo će se rješavati fazno. Dodao je da se radi o višemilionskom projektu.

Inače, Prva transverzala kao projekat je aktuelna od 1979. godine.

- Taj projekat povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, između dva muzeja sa Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću, pored Vogošće prolazi i kopča grad sa Jošaničkom petljom. Na trasi Prve transverzale planirana je i trasa tramvajskog saobraćaja što je jako bitno jer će tramvajski saobraćaj povezati i druge urbane sredine sa centrom grada i infrastrukturom - rekao je Hulusić.

Zavod za izgradnju KS unazad nekoliko mjeseci pokušava da intenzivira radove, priča Hulusić i napominje da od kada postoji institucija planiranja u Sarajevu Prva transverzala je trasa koja nije nikada promijenjena.

Dodao je da je posljednja i jedina aktivnost na Prvoj transverzali bila eksproprijacija dvije kuće 2008. godine i do unazad dva mjeseca za ovu trasu nije bilo sredstava.

- Prije nekoliko dana smo uspjeli odlukom Vlade, Skupštine KS-a i odlukom Zavoda za planiranje osigurati inicijalni iznos od pet miliona KM samo za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i 15 miliona KM za istu namjenu u vrijednosti nekretnina, odnosno stanova koje Zavod posjeduje. U toku ove građevinske sezone počet će radovi na drugom dijelu transverzale od Rondoa na Šipu do ulaza u tunel - kazao je Hulusić.

Procijenio je da je samo za rješavanje imovinsko-pravnog pitanja potrebno 53 miliona KM, a za implementaciju kompletnog projekta prema procjenama potrebno je oko 150-160 miliona KM,

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar je naglasio kako je Prva transverzala za Općinu Centar visoko na listi prioriteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.