'DJECA SARAJEVA'

Mjesta ima samo za predškolsku djecu

Mjesta u cjelovitom razvojnom programu

F. MUSTAFIĆ

5.8.2018

Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ objavila je vanredni javni poziv za upis djece u vrtiće. Mjesta ima samo za djecu koja naredne školske godine trebaju poći u školu, odnosno koja pohađaju takozvani obavezni program. Mjesta za djecu uzrasta do pet godina nema, jer su gotovo sva popunjena već u prvom upisnom roku, nakon čega su ponovo formirane duge liste čekanja.

Prvi razred

Kako su naveli iz sarajevskih vrtića, roditelji djece pred polazak u školu imaju priliku da do 15. avgusta upišu dijete u neke od 23 vrtića i 32 osnovne škole. Mališani su obavezni pohađati nastavu, koja traje dva časa sedmično, kako bi se što bolje pripremili za polazak u prvi razred.


- Roditelji su obavezni prijaviti dijete u najbliži vrtić predškolske ustanove. Ako je vrtić udaljen od  mjesta prebivališta, tada se dijete prijavljuje za pohađanje obaveznog programa u najbližoj osnovnoj školi gdje se organizira nastava – navode iz „Djece Sarajeva“.

Razvojni program


U prvom upisnom roku u cjeloviti razvojni program upisano je 779 djece, a na listama čekanja ostalo je njih 446.

Iz vrtića su naveli kako je u cjelovitom razvojnom programu ostalo malo mjesta, ali samo za djecu s poteškoćama u razvoju. Nakon što se obave razgovori s roditeljima ove djece, znat će se tačno koliko će mališana s liste čekanja biti primljeno.


- Roditelji i staratelji djece koja su primljena dužni su u vrtić ili školu prvog dana boravka donijeti ljekarsko uvjerenje kojim se potvrđuje da je dijete zdravo. Također, dužni su donijeti i rodni list djeteta – naveli su iz „Djece Sarajeva“.

 Cijene ostaju iste

Cijene boravka djece u sarajevskim vrtićima i naredne godine ostat će iste. Tako će roditelji čija djeca pohađaju cjeloviti razvojni program vrtić plaćati 160 maraka, dok će poludnevni boravak koštati 120 KM. Iako su cijene boravka djece u privatnim vrtićima dosta više, roditelji su zbog popunjenih mjesta prinuđeni djecu upisivati u privatne javne ustanove.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.