SARAJEVO

U Vijećnici održana komemoracija Aliji Behmenu

A. Durgut

A.Č.

3.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U organizaciji Gradske uprave Sarajeva, Vlade Federacije BiH i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, danas je u Vijećnici održana komemoracija Aliji Behmenu.

Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva, premijer FBiH i član Socijaldemokratske partije BiH, preminuo je u utorak, 31. jula, u 78. godini.

Na komemoraciji je istaknuto da odlazak Alije Behmena predstavlja nenadoknadiv gubitak za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo. Prisutni su kazali da će ga pamtiti kao jednostavnog i skromnog čovjeka.

- Čast mi je što sam bio Alijin učenik i što sam učio od najboljeg - rekao je u svom obraćanju predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Savjetnik generalnog direktora "Željeznica FBiH" Samir Kadrić je kazao da "Željeznice FBiH" izražavaju najdublju i iskrenu sućut njegovoj porodici, rodbini i svim njegovim prijateljima.

- Odlazak Alije Behmena je veliki gubitak za cijelo bh. društvo. BiH je ostala bez velikog državnika, Sarajevo je ostalo bez jednog od najsrdačnijih domaćina – kazao je Kadrić.

Prema njegovim riječima, Behmen će ostati upamćen po svojoj skromnosti, jednostavnosti i ljudskoj toplini.

Osman Lindov, prodekan za nastavu Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, u svom govoru zahvalio je Behmenu za preneseno znanje.

- Kao osoba, koja je bila ugledan stručnjak, nesebično je dijelio savjete, znanje. Rijetki su profesori koje studenti i godinama nakon završetka studiranja i dalje sapominju. Alija Behmen je hio takav profesor. Iskazivao je dobrotu, ljudskost prema svima nama. Prema studentima i profesorima imao je kolegijalan odnos – rekao je Lindov.

Premijer Federacije Fadil Novalić rekao je da je Alija Behmen bio veliki patriota i ljevičar, opredijeljen za pravdu i volju društva.

Alija Behmen će u 15 sati biti sahranjen na sarajevskom gradskom groblju "Bare".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.