BJELAŠNICA

Nakon što ga je uništila, SDA namjerava za siću prodati „Maršal”

Premijer Adem Zolj sve prepušta resornim ministrima. On je više kao uspavana ljepotica, kaže Filipović

Piše: A. TABAK

5.8.2018

Hotel „Maršal“ na Bjelašnici nekada je bio glavna atrakcija olimpijske ljepotice posebno u zimskoj sezoni. Danas, nažalost, zjapi prazan i zaključan, zgrada propada, posljednji sprat već je prilično uništen, jer krov prokišnjava. Više nijednog uposlenika nema, svi su otjerani na biro. Neki su u međuvremenu i umrli.  

Bivši radnici koji su tu decenijama zarađivali hljeb kažu da je sve propalo jer Vlada Kantona Sarajevo kao suvlasnik, uz Federalnu vladu, ništa nije uradila da pomogne da se hotel iščupa iz dugova i oživi. 

Incidenti i obmane  

Sve je počelo u februaru 2016. godine smjenom bivšeg direktora hotela Zahida Bešovića, koji je do tada uspijevao održavati hotel, isplaćivati plaću radnicima, porez državi... Za v. d. direktorice hotela imenovana je Amra Kaljić, koja je, inače, zadužena za poslove marketinga u sarajevskom preduzeću ZOI '84. 


FilipoviĆ: To je nezamislivo

Zastupnici Skupštine KS često su na sjednicama ukazivali na ovaj problem. Selma Filipović, zastupnica SBB-a, kazala nam je da se trenutno ništa ne radi na njegovom rješenju.

- Hotel „Maršal“ u srcu zimske sezone nije bio u funkciji. To je nezamislivo za jedan skijaški centar. Praktično, nemamo hotela, a ulažemo više od 15 miliona maraka za Ski-centar na Bjelašnici - rekla je Filipović. 

Iako je ministar privrede Muharem Šabić (SDA) na sjednici Kantonalne skupštine obećavao saniranje stanja u „Maršalu“, Filipović je mišljenja kako je zapravo namjera da se hotel privatizira. 

- Nekome je u interesu da se taj hotel proda za malo novca. A do tada još se troši struja, plaća čuvar koji pazi na hotel. Sve to građani plaćaju. Izdvaja se novac za održavanje hotela koji nije u funkciji, ne prihoduje i propada. A namjera je uvijek postojala da se proda. Zato je „Maršal“ i doveden u fazu da se obezvrijedi imovina KS, FBiH i naših građana, čija bi djeca trebala koristiti usluge ovog hotela. Žalosno je da u jeku turističke sezone jedan jedini hotel na Bjelašnici od javnog značaja ne radi - kaže Filipović. 

Tvrdi da je hotel namjerno uništavan, kao i cijelo preduzeće ZOI '84. 

- Premijer Adem Zolj sve prepušta resornim ministrima. On je više kao uspavana ljepotica i nijedan odgovor kao premijer nije dao na postavljena pitanja zastupnika. To znači da ne vlada situacijom, ne interesira ga. Direktno sam ga pitala je li posjetio Bjelašnicu. Nije odgovorio, što znači da nije, ne zanima ga - rekla je Filipović. 

I njen stranački kolega, zastupnik Zvonko Marić od početka mandata u Skupštini KS vraća na dnevni red rješenja problema hotela „Maršal“. 

- Sve je vodilo ka tome da SDA želi da ga obezvrijedi kako bi ga privatizirali. Kada je na funkciju v. d. direktorice dovedena Amra Kaljić dešavali su se incidenti, obmanjivali su građane kako će sanirati dugove i da će hotel doživjeti procvat. Međutim, to se nije desilo. Radili su na tome da ga unište kako bi ga za jeftine pare prodali. Ta imovina je dirigirano srozavana i za razliku od Jahorine, koja doživljava procvat, ovdje to nije slučaj. Interesantno je da gdje god nečim gazduje država to propada, što znači da je loš gazda - rekao je Marić, naglasivši da se polako priprema privatizacija „Maršala“. 


Imovinski odnosi 


Aljović: „Drži vodu” svoje stranke

S druge strane, zastupnik SDA u Skupštini KS Hamed Aljović „drži vodu” svoje stranke te smatra da je hotel davno trebalo privatizirati.

- Godinama je „Maršal“ u lošem stanju, ne funkcionira i potrebno je nešto što prije poduzeti. Smatram da bi prodaja bila najbolje rješenje. Hoteli u svim zemljama jedino uspijevaju ukoliko su privatni. Međutim, prije nego što se proda, potrebno je riješiti imovinskopravne odnose - rekao je Aljović. 
Da se država ne treba petljati u poslove koje bi trebao voditi privatni sektor, smatra Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštni KS. 

_Sve prepušta ministrima

Forto: Državi ne treba hotel

- Nema država nikakve potrebe da ima svoju građevinsku firmu, da ima svoj hotel. Dakle, treba dati najbolju ponudu. Onaj ko najviše da, njemu to treba prodati. Ako država želi da ima javni interes na tom lokalitetu, onda može u tom pozivu tražiti da se neki sportski teren ili sadržaji ponude građanima po povoljnijim cijenama. To se može uraditi. Suštinski, državi ne treba hotel. To treba prodati. Nama je misterija zašto kantonalna vlast drži taj hotel - rekao je Forto.

Marić: Zolj mora slušati politički centar moći  

Zvonko Marić smatra kako je do sada privatizaciju ovog hotela sprečavala jedino činjenica da je vlasništvo podijeljeno između KS i FBiH. 

- Baš me zanima ko će kupiti hotel „Maršal“. Premijer Zolj je sve dosadašnje aminovao, politički centar moći on mora slušati. Zar mislite da ga spašava, on ne smije to da uradi, jer bi naišao na problem. To bi u najmanju ruku bio za njega čisti avanturizam - rekao je Marić.

Šabić: Ključ u bravu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.