OBRAZOVANJE

Sarajevo: U toku konkursi za prijem uposlenika, u osnovnim školama 558 slobodnih radnih mjesta

Samo 70 nastavnika dobit će posao zastalno

Piše: A. TABAK

8.8.2018

Posao u školama na području Kantona Sarajevo od septembra će dobiti čak 558 radnika. Nezaposleni prosvjetari ovih dana prikupljaju dokumentaciju kako bi aplicirali na neku od slobodnih pozicija, ali će ih samo 70 potpisati ugovor zastalno. Posao na godinu dobit će 75 učitelja, 44 nastavnika engleskog jezika, po 39 bosanskog i njemačkog, 27 biologije, 19 geografije, 25 matematike... Bit će primljena i 51 higijeničarka.  

 Dodatna odjeljenja

Kako nam je kazao Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, očekuje se da će na upražnjena radna mjesta aplicirati i do 3.500 nezaposlenih prosvjetara.

- U nekoliko škola formirana su dodatna odjeljenja, jer smo dobili nove pedagoške standarde. Zahvaljujući tome, posao će dobiti novi učitelji. Ove godine očekujemo i da će nezaposleni prosvjetari iz Srednjobosanskog kantona aplicirati za rad u Sarajevu, jer tamo sada ima viška – kaže Sivro.

U Kantonu Sarajevo prvi put su raspisani konkursi za prijem nastavnika na nepotpuno radno vrijeme.

 Konačni rezultati

- Imamo konkurse na pola radne norme, na dvije trećine, na tri četvrtne, jer očekujemo izmjenu Pravilnika o tehnološkom višku. Tražimo da svi radnici putem radnog konkursa zasnuju radni odnos. Direktori su dužni da do 28. avgusta objave konačne rezultate ko je primljen – dodao je on.

Priliku za zasnivanje radnog odnosa dobit će i sedam pedagoga, tri psihologa i šest bibliotekara, dok će u šest škola biti primljeni i sekretari. Samo će jedan asistent u nastavi biti primljen u Osnovnoj školi “Zajko Delić”, gdje će raditi do kraja školske godine. Jedan defektolog potreban je u OŠ “Vladimir Nazor”, kao i jedan defektolog-odgajatelj u internatu u Zavodu “Mjedenica”.

Iz Sindikata i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS nadaju se da će direktori svih škola, kako osnovnih, tako i srednjih, ispoštovati rokove i da konkurse neće objavljivati kad školska godina počne.

O nepravilnostima obavijestiti Inspekciju  

Svim aplikantima savjetuje se da, ukoliko uoče bilo kakve nepravilnosti za vrijeme konkursa, o tome obavijeste Sindikat, Ministarstvo za obrazovanje ili Prosvjetnu inspekciju KS. To se posebno odnosi na one škole i direktore koji su proteklih godina štimali radna mjesta članovima svojih porodica, prijateljima ili su kandidate birali prema stranačkoj pripadnosti.


Sivro: Očekuje se 3.500 aplikacija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.