PROBLEMI

Blokirat ćemo ulice!

Kamioni i bageri već danima na terenu na području Stupa ( M. Kadrić)

Piše: A. TABAK

8.8.2018

Mještani naselja Stup oštro su se usprotivili gradnji nove poslovno-stambene zgrade u njihovom naselju. Tvrde da su prevareni, jer su iz Općine Ilidža ranije dobili čvrsta uvjeravanja da će se prvo graditi škola, a ne novi stanovi i tržni centri.  

 Kamioni i bageri

Zbog ignorantskog odnosa nadležnih, kažu da će, ukoliko se radovi ne obustave, blokirati glavnu saobraćajnicu.

- Tražili smo da se napravi sva infrastruktura, da se ne koriste naši lokalni putevi, koji ne mogu izdržati teret kamiona i bagera. Ništa od toga nije ispoštovano. Za sve su krivi u Općini, jer nisu ispoštovali nedavno usvojeni Regulacionog plan “Stup Nukleus” - kazao nam je Sabit Šabanović, predsjednik Mjesne zajednice Stup 2.


Na gradilištu nije postavljena tabla o izvođenju radova

Mještanin Jašar Mehić kaže da već decenijama čekaju na novu školu. No, nadležnima je, kako kaže, u interesu da grade nove stanove.

- Odustati nećemo. Ukoliko iz Općine budu odbijali ispoštovati naše zahtjeve, zatvorit ćemo ulicu na Stupu. Nećemo dozvoliti da nas više maltretiraju – rekao je Mehić.

Da su mještani izigrani, smatra i Meho Čustović, koji živi u blizini mjesta gdje se gradi nova zgrada.

- Rečeno nam je da će se naši zahtjevi ispoštovati prilikom usvajanja Regulacionog plana i da će konačnu odluku donijeti mještani na zboru građana. Sada vidimo da su nas slagali i da rade po svome. Zgrada se pravi, naši se putevi koriste, a od škole nema ni traga – rekao je Čustović.

Konačna odluka

Mještanka Elmida Sarić primijetila je da na gradilištu nema ni table o osnovnim podacima o gradnji pa zbog toga ne znaju ni kad će radovi biti završeni ni kolika se zgrada gradi.

- Ovo što se gradi, nije trebalo biti ovolikih gabarita kako je započeto. Ovdje se ne poštuje ni onaj stari regulacioni plan, a kamoli novi. Postalo je nemoguće ovdje živjeti. U kućama više ne možemo otvoriti prozor. Bageri se pale ujutro u sedam i gase se uvečer u 20 sati – rekla je Sarić, koja je, također, spremna izaći na ulicu.

U petak zbor građana

Šabanović apelira na nadležne iz Općine Ilidža da izađu pred građane i kažu šta se tačno gradi te da se dogovoreni propisi konačno ispoštuju.

- Mi nismo protiv gradnje, mi smo da se gradi onako kako smo se dogovorili. Međutim, nijedan naš zahtjev do sada nije ispoštovan. Stoga ćemo u petak organizirati i zbor građana kako bismo vidjeli šta ćemo i kako dalje – rekao je Šabanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.