SIMBOL SARAJEVA

Voda s Baščaršije mnogima spas od vrelina

Građani i turisti redovno zastaju kod Sebilja kako bi nasuli vodu ( M. Kadrić)

Piše: D. BAŠIĆ – N. PROSJANOVIĆ

10.8.2018

Redovi ispred gradskih česmi, dolaskom toplog vremena, postali su uobičajena slika u našem gradu. Građani, ali i brojni turisti, kojih su ovih dana pune ulice, redovno zastaju pored česmi kako bi se bar malo okrijepili. 

 Sarajevska legenda

Naša ekipa obišla je jučer stari dio grada, uvjerivši se da većina česmi radi. Mnogi sugrađani koje smo zatekli, kazali su da su česme simbol Sarajeva te da je malo gradova u kojima se na skoro svakom koraku može napiti vode.

Primijetili smo i dosta građevinskih radnika koji su spas od vrelina pronašli upravo na česmama. Dok su neki sipali hladnu vodu u flaše, drugi su se rashlađivali, a kod Begove džamije se tradicionalno stajalo u redu. Česma kod Sebilja privlači najviše pažnje, a sarajevska legendu o tome da se onaj ko se jednom napije vode s Baščaršije, vraća u ovaj grad, u posljednje vrijeme najviše ponavljaju turistički vodiči prilikom šetnje s turistima.

Sugrađanku Nadiru Huskić sreli smo pored česme na Sebilju. Primijetila je kako ove godine skoro sve javne česme rade, što ranije nije bio slučaj.

- U Sarajevu na svakom koraku ima pitke vode, što u drugim gradovima baš i nije slučaj. Primijetila sam da mnogo ljudi ovdje zastaje, neki samo da naspu vodu, dok se mnogi i umivaju - kazala je Huskić te je dodala da je dobro što česme rade, jer predstoji Sarajevo Film Festival.

Ljepši izgled

Nermin Duran smatra da se nadležni trebaju više potruditi kako bi česme, po čemu je naš grad i poznat, bile još uređenije. Posebno, kako kaže, treba sačuvati one iz turskog i austrougarskog perioda.

- Grad treba da ima javne česme u funkciji kako bi se svi prolaznici mogli osvježiti, a nekako i pružaju ljepši izgled gradu. Evo, toplotni je val i svima je potrebno osvježenje. Činjenica je, međutim, da često u kućama nemamo vode, što je žalosno za jedan glavni grad – istaknuo je Duran.



Kod Begove džamije uvijek dugi redovi ( A. Durgut)

ViK: Općine plaćaju račune

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” (ViK) potvrdili su nam da od marta ove godine Gradska uprava redovno plaća račune za vodu na javnim česmama pa su rijetke one na kojima nema vode.

- Kad je vodosnabdijevanje uredno, na svim česmama ima vode. Održavanje javnih česmi je u nadležnosti općina – naveli su iz ViK-a.


Baščaršija: Za mnoge česme vezuju se legende ( M. Kadrić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.