REFORME

Pedijatri će dežurati u domovima zdravlja

Domovi zdravlja od septembra će raditi do 22 sata

A. TABAK

11.8.2018

Uvođenje dežura na pedijatriji i porodičnoj medicini, promjena radnog vremena u domovima zdravlja te pripreme za reorganizaciju zdravstva, samo su neke od aktivnosti na kojima trenutno radi Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, na čelu sa Zilhom Ademaj. Cilj je poboljšati rad zdravstvenih ustanova te pacijentima dati bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu. 

Porodična medicina

Prema riječima ministrice Ademaj, radno vrijeme ustanova uskladit će se s odredbama Kolektivnog ugovora i Zakona o radu.

- Imali smo dosta preklapanja radnog vremena između dvije smjene. Sada toga više neće biti i centralni domovi zdravlja radit će do 22 sata. Tražili smo i da se u jednom domu zdravlja uspostavi dežurstvo za pedijatrijsku službu kako djeca u noćnim satima ne bi morala ići na Pedijatrijsku kliniku. U nekim centralnim objektima, poput Vrazove, organizirat će se i dežurstvo za porodičnu medicinu kako se pacijenti ne bi više slali u Hitnu pomoć i bolnice – rekla je Ademaj.

Na ovaj način, prema njenim riječima, bila bi rasterećena kako Hitna pomoć, tako i Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Zloupotrebe bolovanja

Kako bi se stalo ukraj zloupotrebama bolovanja, kojih je, prema riječima ministrice Ademaj, bilo mnogo, uvest će se i dodatne kontrole zdravstvenih radnika.

- To će biit stavljeno pod kontrolu. Ogroman novac se izdvaja za bolovanje, samo na osnovu refundacija za više od 42 dana na godišnjem nivou izdvaja se skoro osam miliona KM – rekla je Ademaj.

Doktor Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, ističe kako se nada da će uvođenje dežura doprinijeti kvalitativnom, ali i kvantitativnom pomaku u zdravstvenoj zaštiti.

- Pacijenti se više neće samo direktno slati u bolnice nego će i doktori u domovima zdravlja rješavati njihove probleme, posebno kad se tradi o urgentnim slučajevima. Statistika naše bolnice pokazuje da je samo 15 posto slučajeva hitno – rekao je Kravić.

Kravić: Premijer se sjetio reforme

Doktor Kravić ističe da skupu sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu treba pretvoriti u primarnu, koja je jeftinija, naglasivši kako to ministrica Ademaj stalno pokušava da uradi, ali da ne nalazi na razumijevanje.

- Kao proizvod predizbornih aktivnosti, premijer Adem Zolj sjetio se da postoji reforma zdravstva, koja je prošla sve parlamentarne procedure na nivou Kantona Sarajevo, a sada je treba aktivirati. Reorganizaciju je davno trebalo početi, ali su određeni politički faktori napravili opstrukciju i sada, u ovo vrijeme uoči izbora, hoće da vrate reformu – smatra Kravić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.