UBLEHE

Ništa od reorganizacije MZ u Novom Sarajevu: Umjesto da uštede, bacili pare!

Velešići: Nije usvojen prijedlog ( A. Durgut)

Piše: A. S.

13.8.2018

Na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo odbačen je Prijedlog elaborata o opravdanosti reorganizacije postojećih mjesnih zajednica sa sedam glasova za, jednim protiv i 13 suzdržanih.

Cijela priča o reorganizaciji počela je prošle godine na prijedlog načelnika Nedžada Koldže, a kao glavni razlog navedena je potreba za uštedom od oko 150.000 KM godišnje. Planirano je da se broj mjesnih zajednica smanji sa 18 na 13. Odluka o pristupanju izradi elaborata usvojena je prošle godine u oktobru, kada je odlučeno da će biti izabrana firma koja će izraditi elaborat te da će sredstva osigurati Općina.

Loša izrada

Prema riječima Edina Rovčanina, zamjenika predsjednika Općinskog vijeća, Prijedlog elaborata nije dobro urađen.

- Problem je što nije uzeta u obzir strategija za daljnji razvoj općine, nije se pratilo je li planirana gradnja novih zgrada, povećanje broja stanovnika... Veliki broj tehničkih stvari nije urađen dobro. Ali, usvojen je kao Nacrt te u toj formi poslan na javnu raspravu u mjesne zajednice, jer smo htjeli da čujemo mišljenje građana. Svi su bili protiv ove ideje, posebno kada je u pitanju spajanje MZ Velešići i Gornji Velešići zato što su u pitanju velike mjesne zajednice s različitim problemima, te jedan sekretar i savjet ne bi mogli osigurati normalno funkcioniranje - kazao je Rovčanin.

Za izradu Prijedloga elaborata zadužena je konsultantska firma „Enova“, koja ima ured u Beogradu i Sarajevu, a za to je dobila oko 6.000 KM, prema riječima Rovčanina. Ali, istraživanje je loše provedeno, posebno anketa koja je urađena na uzorku od samo 141 ispitanika, na šta su ukazali vijećnici.

Nisu informirani

Jedan od prijedloga u elaboratu bilo je i spajanje mjesnih zajednica Kvadrant i Čengić-Vila 2. Stanovnici su, međutim, iskazali nepovjerenje prema ideji, a neki nisu uopće ni znali da postoji elaborat.

- Nemamo nikakve koristi od spajanja. Dobit će imati samo oni koji su na vlasti, ništa od toga nije inicijativa građana. Za sve što mi tražimo su gluhi - kazao je Nurudin Sarija.

Radi se na pogrešan način 

Džafer Bander smatra da je objedinjavanje mjesnih zajednica dobra stvar.

- Neke projekte vjerovatno bi bilo lakše ostvariti kada bi bilo manje nivoa administracije. Ali, sve se radi na pogrešan način i ljudi nisu dobro informisani - tvrdi Bander.

Na naše upite upućene Općini Novo Sarajevo i mjesnim zajednicama o ovom pitanju nismo dobili odgovor 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.