SRAMOTNO

Revizori koriste silu!

( A. Durgut). Revizori u kontroli na Baščaršiji

Piše: A. TABAK

15.8.2018

Brojni sugrađani i turisti posljednjih dana žale se na neprimjereno ponašanje reviziora tokom kontrole karata. Zbog, kako kažu, bahatog ponašanje GRAS-ovih revizora turisti nose ružnu sliku o gradu. Problem nije što revizori traže kartu, nego grubo izbacivanje putnika iz tramvaja, vrijeđanje praćeno psovkama, zadržavanje tramvaja dok traje kontrola.

Prijetnje migrantima 

Neugodnoj sceni svjedočila je i naša ekipa kada su u blizini Kampusa revizori ušli u tramvaj u kojem se bez karte vozilo nekoliko migranata. Odmah im je prišlo pet revizora tražeći im kartu. Oni su ih zbunjeno gledali, a revizori su im tražili da plate jedan euro i da mogu nastaviti vožnju.

S obzirom na to da nisu imali novca, prijetili su im policijom i da će morati platiti odmah kazne.

Za to vrijeme nisu dozvolili da tramvaj krene, što je revoltiralo druge putnike, koji su negodovali, a neki od njih su čak ponudili da migrantima kupe kartu. Nakon desetak minuta izbacili su migrante, a prepirka se nastavila i na stajalištu.

Osim migranata, na meti revizora su i turisti kojih je prepun grad.

Studenti iz Zagreba i Beograda koji ovih dana zbog SFF-a borave u Sarajevu također su nam se požalili na revizore. Kažu da nisu imali kartu, a revizori su im naplatili kaznu od 26 maraka i još im prodali tri dnevne karte.

- Ovo je sramota. Potcjenjuju ljude. Ne žele im objasniti ni kako treba poništiti kartu, ni gdje da je kupe, jedva čekaju da im napišu kazne. To je jedno neprimjereno ponašanje ne samo prema turistima nego i prema ostalima – požalio nam se sugrađanin Remzija Muratović.


Revizori izbacili migrante kod Mašinske škole. ( A. Durgut)

Napisao kaznu

Neljubaznost revizora na svojoj koži jučer je na Socijalnom osjetila i sugrađanka Lejla Čolan.

- Stalno kupujem kartu, tako sam i ovaj put uzela za dvije vožnje. Pošto je bila gužva, nisam uspjela doći do poništivača. Revizor je to primijetio i odmah stao ispred mene. Nije mi dozvolio da poništim kartu, iako sam to namjeravala. Rekao mi je da mi je karta nevažeća te mi napisao kaznu. Tražio mi je da odmah platim 26 KM, ali nisam imala toliko novca kod sebe – požalila nam se Čolan.

GRAS: Gradimo dobar imidž

Nakon brojnih kritika jučer su saopćenjem reagirali i iz GRAS-a naglasivši da svi putnici, bez obzira o kome se radi, moraju imati kartu.

- Svojim funkcioniranjem gradimo dobar imidž kako preduzeća tako i grada. Kada kontrola naplate zatekne putnika bez karte, ovlaštena je da naplati doplatnu kartu od 26,60 KM. Ukoliko putnik odbije da plati, kontrolor može da traži njegove lične dokumente kako bi se utvrdio identitet i pokrenuo prekršajni postupak – naveli su iz GRAS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.