SKANDALOZNO

Politika određuje ko će nam učiti djecu: S izbornih plakata u direktorske fotelje

Sivro: Definitivno nam fali depolitizacija obrazovanja

Piše: F. MUSTAFIĆ

15.8.2018

Novogradske osnovne škole „Umihana Čuvidina“, „Mehmedalija Mak Dizdar“ i „Džemaludin Čaušević“ zbog političkih previranja još nemaju nove direktore. Nova škola na Aneksu koja bi, prema nekim najavama, trebala otvoriti svoja vrata već početkom drugom polugodišta, također čeka direktora. Sasvim je evidentno da je u cijelu priču prste umiješala SDA Novi Grad, na što su nekoliko puta upozoravali i iz Sindikata i Udruženja roditelja.  

Stranačke aktivnosti 

Da žestoko politikantstvo u posljednje vrijeme vrlo evidentno ugrožava rad škola u KS smatra i predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro.

- Ministar je nedavno za vaš list javno priznao da ima pritisaka za imenovanje direktora. Definitivno nam fali depolitizacija obrazovanja. Mi danas imamo nastavnike i direktore koji promoviraju određene političke partije kroz školstvo – smatra Sivro.

On dodaje da se takvima treba zabraniti bilo kakvo političko djelovanje dok su u školi.

- Ako žele biti direktori, ne bi smjeli nikako učestvovati u bilo kakvim stranačkim aktivnostima.

- Prosvjetari ne bi trebali biti kandidati na izbornim listama i u vijećima. Neka uzmu neplaćeno odsustvo, mi nemamo ništa protiv toga, pa kad im istekne mandat, neka se vrate u školu – rekao je Sivro.

Dva mandata

Da smo daleko od depolitizacije obrazovanja najbolje pokazuje činjenica da se nekoliko sadašnjih direktora osnovnih škola, prije nego što ih je Ministarstvo imenovalo na funkciju, biračima smiješilo s izbornih plakata. Najočitiji primjer je direktor OŠ „Stari Ilijaš“ Mahir Dević, koji istovremeno obavlja više funkcija u SDA. Dević je tako predsjednik OO SDA Ilijaš, predsjedavajući Općinskog vijeća, član KO ove stranke.

Direktorica OŠ „Mirsad Prnjavorac“ Sabiha Salčin već dva mandata je vijećnica OV Vogošća ispred SDA. Nova v. d. direktorice OŠ „Aleksa Šantić“ Rasija Ibrahimović, s obzirom na to da nije uspjela ući u OV Novi Grad, dobila je ovu poziciju.

Meliha Parla, v. d. direktorice OŠ „Saburina“, prije direktorskog pokušala je izboriti mjesto u Skupštini KS, također kao kandidat SDA.




Salčin: U OV Vogošća

 SDA šteli direktoricu na Aneksu

Na Facebook grupi „Prosvjetni radnici Sarajevo“, koja okuplja najviše učitelja i nastavnika u KS, posljednjih dana pojavljuju se statusi koji upozoravaju da se direktorsko mjesto namješta i u budućoj školi na Aneksu. 

- SDA šteli direktoricu na Aneksu. Već su na Vladi naštimali Školski odbor i to bez saglasnosti roditelja i radnika. Postavili podobne... – stoji u jednom od posljednjih statusa.

Status „Prosvjetnih radnika Sarajevo“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.