OBRAZOVANJE

Samo za jednu poziciju u osnovnim i srednjim školama aplicira i do 80 kandidata

U OŠ „Hamdija Kreševljaković“ prijavila se 193 kandidata

Piše: F. MUSTAFIĆ

16.8.2018

Na konkurs za deset pozicija u Osnovnoj školi "Hamdija Kreševljaković" na Vratniku prijavila su se čak 193 kandidata. U Bošnjačkoj gimnaziji za radno mjesto profesora apliciralo je više od 80 kandidata. Ovo najbolje pokazuje koliko zanimanje prosvjetnih radnika vlada za gotovo 800 slobodnih mjesta u nekoj od osnovnih, odnosno srednjih škola u KS.  

Komisija i inspekcija

Prema riječima predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja Faruka Bešlića, najveći problem je taj što ima mnogo kadra koji se i dalje školuje, a učenika i radnih pozicija je svake godine sve manje.  

- Previše kandidata aplicira na jednu poziciju. Zbog toga ćemo i ove godine imati mnogo prigovora, kako objektivnih tako i onih neobjektivnih. Komisije će imati pune ruke posla, a čini se i inspekcija. Potrebno je primijeniti novi pravilnik o bodovanju – kazao je Bešlić.

On ističe da će deset posto nastavnika u srednjim školama dobiti posao na neodređeno vrijeme.

- Izborili smo se za ljude koji godinama rade na određeno radno vrijeme. Oni će naravno imati prednost – rekao je Bešlić.


Bešlić: Previše kandidata

Tehnološki višak

Predsjednik Sindikata ističe i da je više kandidata zbog toga što dolaze iz drugih kantona.   

- U Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu ima mnogo prosvjetara koji su proglašeni tehnološkim viškom. Oni onda apliciraju za posao u KS. Mi smo, srećom, ranije zbrinuli sav naš tehnološki višak – kaže Bešlić.

Na kraju dodaje da se u nekim školama, poput Četvrte i Pete gimnazije, pojavio i problem što nisu dobili saglasnost Ministarstva za dovoljan broj odjeljenja, pa će morati mijenjati i konkurse.

Bit će štela

Što se malverzacija prilikom zapošljavanja tiče, Bešlić tvrdi da će ih sigurno biti čim konkursi završe.

- Već sad prijavit ćemo desetak škola koje nam nisu na vrijeme dostavile podatke koliko im treba radnika. Prijavit ćemo ih inspekciji i neka direktori plate kazne. Neke škole su, kao i ranijih godina, mijenjale interne pravilnike o zapošljavanju kako bi određenim kandidatima naštimali radno mjesto – kazao je Bešlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.