SRAMOTNO

Djeci s poteškoćama u razvoju više od 20 dana uskraćen boravak u Centru

Inspekcija izašla na teren

A. TABAK

17.8.2018

Zbog stalnog curenja vode koja je čak pomiješana i s fekalijama, Centar za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju, kojim upravlja Udruženje „Colibri“, zatvoren je već više od 20 dana. Kako njihovo zdravlje ne bi bilo ugroženo, predsjednica Udruženja „Colibri“ Aida Hrnjić kazala je da su bili prinuđeni obustaviti rad s djecom.

Odvodna cijev 

- Ovdje je nemoguće raditi. Smrdi i zaudara na urin. To bi bilo igranje s njihovim zdravljem. Nekoliko djece dobilo je čak i osip, tako da smo rad morali prekinuti – rekla je Hrnjić.

Kaže da se s oticanjem vode s glavne odvodne cijevi bore već tri mjeseca te da još ništa nije urađeno na saniranju kvara.

- Općina Centar je, također, reagirala i tražila da se što prije otkloni kvar, jer ipak je ovo njihov prostor koji su adaptirali. Sve ovdje je novo. Sve je kupljeno da bi se moglo raditi s djecom s poteškoćama. Međutim, iz „Sarajevostana“ nas nisu ozbiljno shvatili – rekla je Hrnjić.

S obzirom na to da se upravitelj koji je zadužen za održavanje ovog prostora oglušio na njihove molbe, iz Udruženja su se za pomoć obratili i Kantonalnoj inspekciji. Ekipa „Avaza“ bila je jučer na licu mjesta kada je u Centar došla inspekcija i obavijestila Hrnjić da će naložiti hitno saniranje prostora.


Zelene fleke po zidovima

Kvalitetno rješenje

Direktor „Sarajevostana“ Fuad Haskić kazao je za „Avaz“ da radovi počinju ujutro, a tokom iduće sedmice bit će završeni.

- Riječ je o nužnim popravkama. Mi smo u koordinaciji s Općinom Centar kako bismo to riješili na kvalitetan način – rekao je Haskić.

Nastala velika šteta 

- Didaktički materijal, koji je koštao 12.500 KM, u lošem je stanju. Sve je crno i zeleno. Papire ćemo morati baciti jer im nema pomoći. Neke stvari smo izmještali i sklanjali da spasimo šta se može. Ali stvarno su nam napravili veliku štetu. Nekome je to malo, ali nama je ogromno – rekla je Hrnjić, naglasivši da zbog nebrige „Sarajevostana“ najviše ispaštaju djeca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.