U POSJETI

Rubejda Muminović je kao djevojčica za sedam dana savladala sufaru

Više od 35 godina održava džamiju ( M. Kadrić)

D. BAŠIĆ

21.8.2018

Najveći muslimanski blagdan Kurban-bajram Rubejda Muminović (69) dočekuje sa svojim najmilijima uz tradicionalnu bosansku baklavu.  

Toplo nas je i rado ugostila u džamiji Davud-čelebije (Nateguša) u Sarajevu, u kojoj klanja već 35 godina. O povijesti džamije zna mnogo. Kaže da je sagrađena još prije Begove te da se o ovoj džamiji brinula dugi niz godina, za svaki vakat otvarala kapiju kako bi vjernici obavili namaz.

 Tri namaza

- Mahalsku džamiju sam čistila i održavala sve do prije nekoliko mjeseci, kada više nisam zbog zdravlja. Ovdje se klanjaju samo tri namaza, sabah, akšam i jacija, jer nemamo efendije – priča nam.

Rođena je 1950. godine u Nemili kod Zenice, u porodici kojoj je vjera bila na prvom mjestu.

- Amidža mi je bio glavni imam, a babo vođa „Mladih Muslimana“. U sedmoj godini sam počela učiti sufaru, a za samo sedam dana sam je savladala i počela učiti Kur'an - ponosno je rekla Rubejda.

S obzirom na to da je njena porodica branila nošenje suknji i majica kratkih rukava, otac ju je ispisao iz škole.

Sjeća se kako se bajramovalo nekad te sa sjetom kaže da se takva sreća i radost koju je imala u djetinjstvu nikad nije ponovila.

- Kada sam se udala, moj Bajram dosta se promijenio, ništa nije bilo kao kod mog babe. Za Bajram mi je uvijek uzimao novu haljinicu, a kada sam se pokrila, novi kat. Mati bi sve počistila dok bi muškarci došli s bajram-namaza, a onda bi obavezno bio porodični ručak. U pletenu korpu stavljali bi se kurbani i prekrili čistom mahramom, a ja bih kao leptir išla i dijelila to. Uvijek bih dobila koji dinar, ali i bombonu - s osmijehom na licu prisjetila se Rubejda.

 Očeva priča

Nažalost, sada nije u mogućnosti da kolje kurban, jer joj je suprug umro prije deset godina, tako da svake godine nosi u Begovu džamiju, ali tradiciju davanja bajram-banke i dalje prakticira. Ono što je posebno inspirira jeste priča njenog oca kada je klao kurban.

- Moj babo uvijek je kupovao ovna s velikim rogovima. Tog detalja dobro se sjećam. Kada bi došlo vrijeme da zakolje kurban, iskopao bi rupu, a potom pustio ovna iz štale. Ovan bi sam došao na rupu i legao - rekla je Rubejda.

Hadžinica Rubejda našu je ekipu ispratila s toplim riječima uz poruku omladini.

- Djeco, pazite kuda hodite, ovaj život je čudo. Bajram miriše, Bajram je lijep. Uživajte u njemu. Bajram šerif mubarek olsun, moja djeco - za kraj je poručila Rubejda.


Najemotivniji trenutak kada sam dotakla Kabu   

Rubejda Muminović ispunila je i životni san i otišla na hadž.

Obavila je tu dužnost u godinama kada i njen otac.

- Na hadžu sam bila 2007. godine. Svakog trenutka i danas se sjećam, ali najemotivniji je bio kada sam dotakla Kabu. Proučila sam babi Fatihu te pomislila da u njegovim godinama stojim pored Kabe. Nakon toga nastao je tajac, a u mojoj glavi niko nije bio osim Allaha - rekla je sa suzama u očima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.