SARAJEVO

Ministarstvo kulture i sporta KS generalni pokrovitelj teniskog turnira "Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2018"

Održat će se od 20. do 26. avgusta

Avaz.ba

20.8.2018

Teniski turnir Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2018, ''Memorijal N. Terzimehić - J. A. Samaran", u kojem učestvuju teniserke i teniseri do 16 godina, 22. put će se održat od 20. do 26. avgusta ove godine na teniskim terenima GTA Teniske akademije u Hotonju. Ministarstvo kulture i sporta dugi niz godina podržava turnir, a ove godine je generalni pokrovitelj. 

Resorni ministar Mirvad Kurić istakao je da je ovo ministarstvo svjesno napora i truda koji su organizatori ovog turnira TK "TENIS PRO 1996" uložili i ovom prilikom im zahvalio na kreiranju i održavanju veze sa Evropskom teniskom asocijacijom, koja izuzetno cijeni ovaj turnir.

- Činjenica je da imamo kvalitetne tenisere i to se jasno vidi iz rezultata koje postižu. Naš plan je da u 2019. godini napravimo pomake u segmentu infrastrukture i izgradimo dva profesionalna teniska terena. U kontekstu fudbala, to radimo na stadionu Grbavica i Koševo. S obzirom na rezultate bh. tenisera, bila bi šteta da nemaju adekvatne uvjete za treninge. Dakle, sljedeće godine idemo u smjeru proširenja teniske infrastrukture, a za to imamo i namijenjena sredstva -  kazao je Kurić.

Predsjednik turnira Haris Kafedžić je zahvalio ministru Kuriću na dugogodišnjoj podršci i saradnji, zahvaljujući kojoj je došlo do izmjene u kategorizaciji turnira.

- Ovaj turnir iz godine u godinu poprima odlike velikog evropskog teniskog turnira. Dokaz za to je i nova kategorizacija. Naime, mi smo jedini grad u regionu kojoj je Evropska teniska asocijacija dodijelila prvu kategoriju teniskog turnira. Samo osam gradova u Evropi posjeduje ovu kategoriju, tako da slobodno mogu reći da je ovo prvenstvo Evrope za juniore u tenisu -  naglasio je ovom prilikom Kafedžić.

Osnovni moto teniskih entuzijasta okupljenih oko TK "Tenis Pro 1996" Sarajevo je promocija zdravog odrastanja mladih ljudi, koji kroz bavljenje tenisom stiču navike zdravog življenja. Ove godine na turnir je prijavljeno ukupno 175 takmičara iz 24 države.

Na turniru su nastupala neka od proslavljenih teniskih imena, poput Marina Čilića, trenutno 5. tenisera na ATP listi, Damira Džumhura, Mirze Bašića, Ivana Dodiga, Aldina Šetkića, Nine Hasandedića, Mervane Jugić, Jasmine Tinjić, Dee Herdželaš i drugih. Prošlogodišnji pobjednici su Luka Đurđević iz BiH i Dorka Drahota Szabo iz Mađarske.

Posebnu čast organizatorima turnira čini dolazak Juan Maria Tintorea, predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RTC Barcelona 1899, koji će pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon Grada Barcelone.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.